kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Munkacsoport Március 23-i ülése

A déli autópályáról
Az elkészült ,,megvalósíthatósági tanulmány'' szerint a dél-magyarországi autópálya Rábafüzes, illetőleg Bucsu térségéből indul, majd Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyén áthaladva jut el a Dunához, ott egy új hídon keresztülvezetve észak-keleti irányban folytatódik az Alföldön, és a beregi térségben hagyja el az országot — ha valóban megvalósul.
A Levegő Munkacsoport ülésének résztvevői meghallgatták dr. Szoboszlay Miklósnak, a közlekedési tárca munkatársának tájékoztatóját a tervezett autópályáról. A környezetvédő szervezetek képviselőinek — köztük Tömösváry Tibornak (Somogy megyei Természetvédelmi Szervezet), Ilosvay Györgynek (Csongrád megyei Természetvédelmi Szervezet) és Haraszthy Lászlónak (WWF Magyarországi Képviselet) — álláspontja szerint az autópálya megépítése nem szolgálná Magyarország érdekeit, súlyos környezeti és gazdasági károkat okozna, továbbá hozzájárulna egy olyan gazdasági-társadalmi struktúrának a megerősítéséhez, amely szerte a világon egyértelműen kudarcot vallott.
Amennyiben feltétlenül szükséges a szállítások ilyen mértékű növelése, akkor a Levegő Munkacsoport ezt csak a vasút fejlesztése révén tartja megengedhetőnek. (Ezt támasztják alá a Heidelbergi Környezet- és Jövőkutató Intézet, az UPI számításai is.) A turizmus fejlesztéséhez pedig a kerékpárutak építésével lehetne hozzájárulni. (Nyugat-Európa érdeklődése is egyre inkább az aszfaltmentes turizmus felé fordul.)
A Levegő Munkacsoportban résztvevő szervezetek úgy határoztak, hogy a déli autópályával kapcsolatos álláspontok egyeztetése és a szükséges akciók előkészítése céljából 1991. április 20-án Budapesten országos tanácskozást rendeznek.
Előzetes vitaanyagként közöljük Kalas György (REFLEX) levelét.
A Föld Napja
A Föld Napjához kapcsolódóan a Levegő Munkacsoport a következő akciókat tervezi:
— Április 21-én délután nyílt fórumot tartunk a fővárosi közlekedés által okozott környezetszennyezési problémákról és a megoldási lehetőségekről. A fórumra meghívjuk az érintett minisztériumok, a Fővárosi Önkormányzat, a kerületi önkormányzatok, a BKV, az FKBT, a KÖJÁL és más intézmények képviselőit is.
— Április 22-én csatlakozunk a XI. kerületi diákok és pedagógusok felvonulásához, amely 14.30-kor indul a különböző iskolákból. A résztvevők a Budai Parkszínpadhoz mennek, ahol 15.30-kor a környezet védelmével kapcsolatos műsort adnak elő. 17 órára pedig környezetszennyezés ellen tiltakozó demonstrációra hívjuk a főváros lakosságát a Bocskai útra (XI. ker.).
Részletesebb tájékoztatást a következő hírlevelünkben adunk.
* * *
A Föld Napja Hírközpontot az idén Nyvelt Erik szervezi. Címe: Selyemgombolyító, Budapest, Miklós tér 1., 1035. Telefon délelőtt 136-3370 (Panos Intézet), délután 168-8685 (Selyemgombolyító).



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.