kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A környezetvédő társadalmi szervezetek és a Brazíliai Világkonferencia

A Világ számos országában megkezdődött a felkészülés az 1992. évi ,,Környezet és Fejlődés'' Világkonferenciára. Magyarországon, és úgy tűnik, a többi kelet-európai országban is a Környezeti Világkonferencia körül még nagy a csend és óriási a tájékozatlanság. Ez vonatkozik a környezet- és természetvédő mozgalmakra is.
Az ENSZ Közgyűlés 1990. március 22-én elhatározta az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferencia megrendezését a lehető legmagasabb szintű részvétellel. A konferenciának Brazília ad otthont az 1992. június 5-i Környezetvédelmi Világnappal egyidőben.
A Világkonferencia feladata stratégiák és intézkedések kidolgozása a környezetszennyezés hatásainak megfékezésére és visszafordítására, összefüggésben a fenntartható és a környezettel harmonikus fejlődésre irányuló fokozott nemzeti és nemzetközi erőfeszítésekkel. A Közgyűlés megerősítette továbbá, hogy a környezet védelme és javítása alapvető kérdés, amely mindenütt a világon érinti az emberi jólétet és a gazdasági fejlődést.
A Világkonferenciára történő felkészülés egyik legfontosabb eleme a nemzeti beszámolók elkészítése. A nemzeti beszámolókat legkésőbb 1991. júliusáig kell benyújtani az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciája Előkészítő Bizottságához, hogy be lehessen kapcsolni a nemzetközi folyamatokba.
Az Előkészítő Bizottság a nemzeti beszámolók elkészítéséhez irányelveket adott ki, amelyek egyrészt az elkészítés módjára, másrészt a tartalmára vonatkoznak.
Hogyan vesznek részt ebben a folyamatban a függetlenek?
1990. októberében Koppenhágában több, ECE régióhoz (Kelet- és Nyugat-Európa, Szovjetunió, Kanada, és az Egyesült Államok) tartozó ország környezetvédő társadalmi szervezeteinek képviselői találkoztak, hogy egyeztessék elképzeléseiket a brazíliai részvételről, a Világkonferenciára történő felkészülésről. A koppenhágai találkozón magyar részről Vit László, az Eco Letters szerkesztője vett részt. E találkozón megegyeztek a jelenlévők, hogy alapvetően két szálon folytatják a munkát. Az egyik a brazíliai felkészülés, a másik egy olyan szövetség létrehozása a környezetért és a fejlődésért, amely nem ér véget a brazíliai Világkonferenciával. Koppenhágában több munkacsoport alakult, és megválasztották az egész folyamatot koordináló, szervező Koordinációs Bizottságot. Megalakultak a társadalmi szervezetek jelentését előkészítő, koordináló, a tájékoztatással, információcserével foglalkozó, a mozgalmakat koordináló, az új világrenddel foglalkozó, és nem utolsósorban az ECE régióhoz tartozó társadalmi szervezetek szövetségét, alapszabályát előkészítő munkacsoportok.
1991. február, Strasbourg. A koppenhágai tanácskozáshoz képest jelentősen megnövekedett a résztvevők száma. Közel 100 fő vett részt mintegy 25 országból. Sajnos Közép- és Kelet-Európából alig voltunk (Csehország és Szlovákia, Lengyelország, Jugoszlávia és Magyarország). Ennek oka döntően az, hogy az útiköltségnek csak egy hányadát tudták fedezni a szervezők. A strasbourgi találkozón munkacsoportokban dolgoztunk, amelyek főbb megállapításait, eredményeit folyamatosan közreadjuk.
Most a legsürgősebb feladat a nemzeti beszámolókra koncentrálni. Megállapodás született arról, hogy a társadalmi szervezetek is elkészítik saját beszámolójukat a Környezeti Világkonferenciára. Ennek menete: a résztvevő országok szervezetei elkészítik saját nemzeti jelentéseiket, majd ezekből az előzőekben említett munkacsoport megszerkeszti a közös jelentést. A másik vonatkozása a társadalmi szervezetek saját nemzeti beszámolójának, hogy megjelenhet valamilyen formában a hivatalos nemzeti jelentésben (a jelentést készítők döntésétől függően).
Az idő nagyon kevés, bár némi egyeztetés már történt. Szeretném kiemelni: azon csoportok képviselői, akik a jelentés elkészítéséről eddig tárgyaltak, nem kívánják maguknak kisajátítani a lehetőséget. Bárki, bármely csoport csatlakozhat ezen csoportok kezdeményezéséhez, illetve más csoportosulások is készíthetnek beszámolót. A lehetőség adott több beszámoló készítésére is. Több megbeszélés történt az Energia Klub, a Független Ökológiai Központ, a Levegő Munkacsoport, a REFLEX és a Természetvédők Szövetsége képviselői között. Elhatároztuk, hogy közös beszámolót készítünk. A beszámolóval kapcsolatos elképzeléseinkről a következő számban adunk tájékoztatást, addig is várjuk a csatlakozni kívánók javaslatait.
dr. Schmuck Erzsébet
Természetvédők Szövetsége1121 Budapest, Költő u. 21Telefon: 175-1684



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.