kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Expót a városért?

A dél-budapesti rendezési terveket megerőszakoló Világkiállítási "részletes rendezési terv" sokkoló tartalmú beépítési meghatározásainak tanulmányozása közben üdítően hatott ránk az Expometro Társaság javaslata (Esti Hirlap, 1992. június 9.).
Létezik tehát egy olyan helyszín, amely nem rombolna parkokat, nem nyirbálná meg vállalkozói létesítményekkel az Egyetemvárost, nem adna mondvacsinált ürügyet egy olyan híd megépítésére, amely egész Budapest forgalmi centralizációját súlyosbítaná, hídfőrendszerével durván belehasítva a szép egyetemi sportpályák és egy zöldövezeti lakótelep területébe, olyan kibírhatatlan zaj- és légszennyezést produkálva, hogy a hatástanulmányokban, de magában a tervben is oldalakat, sőt, fejezetet szentelnek arra, hogy a kiállítási területet hogyan védjék meg tőle. Ez az alternatív helyszín nem lakótelep tőszomszédságában lenne, nem zárná el a dunai légszellőzést több ezer értékes zöldövezeti lakás felé.
Megközelíthetőségének megvalósítása nem súlyosbítaná egy már amúgy is forgalmilag agyonterhelt városrész helyzetét egyébként szükségtelen többlet közlekedési viszonylatok létesítésével. Itt nem kellene a szállodák építése miatt gyönyörű parkot kiirtani, mint a Goldmann György térnél, nem ütközne az építkezés földtani adottságokba, nem zárná el a légáramlást forgalmas városi útvonalak felé, mint a ferencvárosi Duna-parton. Egyszóval: nem süllyesztené le a környező lakónegyedet kiszolgáló területté!
Ellenkezőleg: olcsón megvalósítható felszíni hálózaton metrószerelvények közlekedtetésével kapcsolná össze egész Rákost a meglévő, Belvárosba futó metró-rendszerrel, s ebből történő rövid felszíni leágazásokkal a repülőtereknek is metrókapcsolatot jelentene. Akárhogy is vesszük, ez óriási lehetőség! Még úgy is, ha csak a hosszú útvonalú, kényelmetlen, környezetszennyező autóbusz-járatok kiváltását tekintjük.
Itt valóban városfejlesztést jelentene az Expo!
A BNV területén, a meglévő épületeket kihasználva (a gazdaságossági szempont sem utolsó az ország jelenlegi pénzügyi helyzetében) az észak-kőbányai szabad térség felé terjeszkedhetne a Világkiállítás, szépen tervezett új épületcsoportokkal.
Jelenleg sem a Világkiállítás részletes rendezési terve, sem az általános rendezési terv nem kísérli meg a több településnyi lélekszámú dél-budai zöldövezeti városrész lakosságát megvédeni az Expo és a vele együtt kikényszerített Lágymányosi híd forgalmának ártalmaitól.
Ha ebben a szép új demokráciában van szava a polgárságnak is saját életfeltételei biztosítása érdekében, kérünk minden illetékest, hogy a Világkiállítás helyszínéül a BNV területét és környékét használják fel. Ezt a helyszínt ajánlja az Öko Rt környezeti hatástanulmánya is (amely hivatalos megrendelésre készült, és amelyre a Világkiállítási Programiroda nyilvánosan is hivatkozott), egyúttal szinte minden szempontból elmarasztalva a lágymányosi Egyetemváros területére vonatkozó 1992. májusi részletes rendezési tervet.
Fadrusz utcai Környezetvédő Egyesület



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.