kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Lega per l Ambiente

Bemutatjuk testvérszervezeteinket
Folytatva az Európai Közlekedési és ` Környezetvédelmi Szövetség (T&E) tagszervezeteinek bemutatását, most a római székhelyű Lega per l'Ambiente (Környezetvédelmi Szövetség) tevékenységét ismertetjük, amely az idén vált a T&E tagjává. A Lega per l'Ambiente, amelyet 1980-ban alapítottak, ma Olaszország legnagyobb környezetvédelmi szervezete. Létrejötte az olasz atomellenes mozgalmakra vezethető vissza, és ezzel függ össze egyik legnagyobb sikere is: 1987-ben népszavazás döntött arról, hogy Olaszország többé nem helyez üzembe új atomerőművet:
A szervezetnek ma 600 helyi csoportja van összesen 90 ezer taggal. Bár környezetvédelem minden vonatkozásával foglalkoznak, jelenleg elsősorban három országos szintű megmozdulásra összpontosítanak: a "Zöld Hajó" nevűre, amely a tengerek szennyezésével foglalkozik; a "Zöld Vonat" (Treno Verde) elnevezésűre, amely a levegőszennyezés és a zajártalom ellen küzd; és a "Folyók Hadművelet"-re, amely a folyók szennyezettségére és a belföldi vízi utak leromlására kívánja felhívni a figyelmet.
A "Zöld Vonat" mozgalom együttműködik az olasz államvasutakkal. Egy mozgó kiállítást is rendeztek közösen az olasz városok levegőszennyeződéséről és a zajártalomról, melyre mindenkit szeretettel várnak — különösképpen a diákokat —, hogy többet megtudhassanak a környezetvédelemről. A kiállítást eddig több mint félmillió ember látta, 48 helyszínen.
A szervezet egyik legnagyobb vállalkozása egy tanulmány megírása volt az olasz környezetvédelmi minisztérium számára, "Javaslat az üvegház-hatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére Olaszországban" címmel. A tanulmány külön fejezetet szentelt a közlekedési problémáknak. Szintén nagy hangsúlyt fektettek a közlekedésre az Olaszország környezeti állapotáról szóló évi beszámolójukban.
Fontos szerepet játszik a szervezet Tudományos Bizottsága, amely több mint 250 tudóst és szakértőt tömörít és biztosítja a Lega per l'Ambiente hatékony működéséhez nélkülözhetetlen szakmai hátteret.
A szervezet címe: Lega per l'Ambiente, via Salaria 280, I-00199 Roma. Telefon: +39 6 884 1552. Fax: +39 6 B44 3504.
A Lélegzet következő számában svéd testvérszervezetűnk, a Svenska Naturskyddsföreningen tevékenységét ismertetjük.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.