kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Orvosok nyílt levele az Országgyűléshez*

Tisztelt Országgyűlés!
Az 1993. évi költségvetés országgyűlési vitája során elengedhetetlen annak figyelembevétele, hogy a környezetszennyezés alakulása és a lakosság egészségi állapotának romlása rendkívül súlyos aggodalomra ad okot.
Az elmúlt két évtizedben hazánkban a krónikus és heveny légúti megbetegedések száma megsokszorozódott. Ez minden korosztályt érint, de a legveszélyeztetebbek a kisgyermekek. A tapasztalatok szerint azok az emberek, akik kisgyermekkorban többször súlyos légúti betegségen esnek át, általában felnőtt korukban is gyakrabban betegek.
A rendelkezésünkre álló mérési adatok alapján feltételezhetjük, hogy több tízezerre tehető azon gyermekek száma, akiknek a szervezetében az ólom koncentrációja meghaladja az Európai Közösség normái szerinti mértéket. Az emiatt létrejövő idegrendszeri és egyéb károsodások visszafordíthatatlanok, következményei a felnőtt korban is megmaradnak.
A gyermekek immunrendszerének károsodására utal, hogy az allergiás légúti megbetegedésekben szenvedő városi gyermekek számaránya már meghaladja a 10 százalékot.
Az elmúlt 30-40 évben a városi lakosság hallásküszöbe 3-4 dB-lel romlott. Ez a tény annál inkább is nyugtalanító, mivel a zaj először idegrendszeri, pszichés zavarokat okoz, majd vegetatív rendellenességeket (magas vérnyomás, gyomorfekély, keringési megbetegedések), és általában csak ezek után következik be a halláskárosodás.
Hazai tudományos kísérletek eredményei és a nemzetközi szakirodalom alapján nagy valószínűséggel állítható, hogy a magzat vagy a kisgyermek szervezetébe bejutó egyes szénhidrogének a felnőttkorban okoznak majd súlyos, rosszindulatú megbetegedéseket. Több városban végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy egyes rákkeltő — a gépjárműforgalomból és az ipari tevékenységből származó — szénhidrogének anyagcseretermékei magas koncentrációban vannak jelen a gyermekek szervezetében.
Az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnövekedett a rákos megbetegedések és elhalálozások száma. A szervezetbe jutó azbeszt, formaldehid, aromás szénhidrogének és egyéb rákkeltő anyagok gyakran csak 15-20 év elteltével okoznak rosszindulatú daganatos megbetegedéseket, tehát a mostani megbetegedések a jelenleginél lényegesen kevésbé szennyezett környezet hatásának eredményei. Ennek ismeretében igen sötét jövő jósolható országunknak.
A fentiek alapján meggyőződésünk, hogy az 1993-as állami költségvetésben a környezetvédelem és az egészségügy kell, hogy elsőbbséget kapjon. Bízunk benne, hogy a tisztelt Országgyűlés ennek megfelelően hozza majd meg döntéseit.
Budapest, 1992. november
*A nyílt levél a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére készült, és négy nap alatt több mint 250 orvos és más egészségügyi dolgozó írta alá. Az aláírások az Ökoszolgálat irodájában találhatók (1054 Budapest, Széchenyi rkp. 7. V. em. Telefon: 111-7855, 132-3432).



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.