kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A hagyományos adónál jobb a zöld

A jövendő Clinton adminisztráció a napokban publikálta programját Mandate for Change címmel. A környezetvédelmi fejezet a gazdasági ösztönzőket, köztük a zöld adókat és a költség-hatékonysági elemzéseket magasztalja, bízva abban, hogy ezekkel a módszerekkel csökkenteni lehet a szennyezést. Mindez zene a washingtoni World Resource Institute füleinek, amely most megjelent tanulmányában a legkülönbözőbb célokra ajánl zöld adókat.
Meggyőződésük, hogy sokkal érdemesebb zöld, mint hagyományos adókat kivetni. A jövedelemadók miatt a fizetésből sokkal kevesebb kerül haza, amely a munkások teljesítményét sokszor visszafogja. Ha az adók csökkennének, és az órabér például 10 százalékkal magasabb lenne, az emberek hajlandók lennének 2,5 százalékkal többet dolgozni. Ha a tőkét 10 százalékkal kevesebb adó sújtaná, a megtakarítás 4 százalékot növekedne, a reáljövedelem 40-60 milliárd dollárral emelkedne az USA-ban. Kínálkozik a lehetőség: nem a közgazdasági "jót", hanem a környezeti "rosszat" kell adóztatni. A tanulmány szerint a települési hulladékgyűjtésre kivetett adókból 5-10 milliárd, a közlekedési csúcsforgalom miatt szedett útpénz 40-100 milliárd, az ásványi energiahordozókból keletkező széndioxid után fizetett adó 30-50 milliárd dollárt jelenthet. Ez együtt 100 milliárd dollárt tesz ki, amellyel két legyet ütnének egy csapásra. Amerika tisztább és gazdagabb lenne.
(NOÉ Hírlevél, 1992/4)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.