kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Bemutatjuk testvérszervezeteinket
Az Osztrák Közlekedési Klub

Az Osztrák Közlekedési Klub, a VCÖ az Európai Közlekedés és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) osztrák tagszervezete. 1988-ban alapították, s a harmadik ilyen szervezet a kontinensen, az 1979-ben létrehozott svájci és az 1986-ban alapított német klub után. (A negyedik a brit ETA, valamennyien tagjai a T&E-nek.)
A szervezet részben szolgáltatásokat nyújt tagjainak, részben kampányokat szervez. Fennállásának négy éve alatt Ausztria legtekintélyesebb szervezetévé nőtte ki magát a közlekedés és a környezet kérdéseiben.
A VCÖ tagjainak nyújtott szolgáltatásai közül talán a biztosítási ágazat a legjelentősebb: ez kiterjed a motoros és a motor nélküli járművekre. A VCÖ tanácsadó szolgálatot tart fenn a közlekedés valamennyi területével kapcsolatban, és számos kiadványa van, a havonta megjelenő VCÖ Zeitung-tól kerékpáros és turisztikai útikönyvekig.
A másik három említett szervezettel szemben a VCÖ kevésbé támaszkodik a gépkocsi műszaki biztosításokra. Ausztriában már régóta működik két, a politikai pártokhoz szorosan kötődő autóklub, s nehezebb az embereket elhódítani ezektől a lobbi-kluboktól, mint a politikailag semleges szervezetektől — ahogy az Svájcban, Németországban és Nagy-Britanniában történt.
Ezért a VCÖ nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a közvélemény mint kutató és tanácsadó intézetet ismerje és tisztelje, melynek állásfoglalásai nagy szerepet játszanak a közlekedésre vonatkozó döntési folyamatokban. Jelenleg két legfontosabb témájuk az "Eco-Bonus" projekt és az "Autómentes turizmus" projekt. Emellett a klub folytatja a "puha közlekedés" (soft mobility) koncepciójának a kidolgozását, szemináriumokat szervez szakértők számára és ismertető dokumentumokat ad ki.
A VCÖ az 1992-es évet a gyalogosok évének nyilvánította. A kampány fontos része volt a helyi önkormányzatok részére kiírt pályázat: "Elsőbbséget a gyalogosoknak". Az 1993-as év "A vonalak éve", melynek középpontjában a tömegközlekedés áll . Létrehoztak egy széleskörű támogatást élvező platformot, melyben először ülnek együtt a közlekedési vállalatok, minisztériumok, műszaki cégek és a környezetvédők képviselői.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.