kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Jelentős ózonhiány a magaslégkörben

Az utóbbi hónapokban az egy évvel korábbihoz hasonlóan jelentős ózonhiányt tapasztaltunk Magyarország fölött a magaslégkörben. Decemberben 10, januárban 16, februárban 17 százalékos havi átlagos ózonhiány lépett föl. Az előző télen 6, 17, 9 százalékos hiányt regisztráltak. Az idén a legmélyebb ózonhiány 28 százalékos értékkel január negyedik hetében mértük.
A Meteorológiai Világszervezet koordinációjában működő 140 felszíni állomásból és műholdakból álló Ózonmegfigyelő Hálózat adatai szerint az ózonhiány 9-20 százalékig terjedő havi átlagokkal az északi félgömb közepes és magas szélességein mindenütt fellépett. A jelenség azonban — mértékét és kialakulásának körülményeit tekintve — nem nevezhető a Déli-sark fölött szeptember-november hónapokban kialakuló "ózonlyuk" északi megfelelőjének.

A szerkesztők véleménye szerint a hiány hátterében elsődlegesen az emberi tevékenység által a légkörbe juttatott klór és brómtartalmú vegyületek állnak. Másodlagos tényezőként az általános légkörzés időnként szélsőséges alakulását kell említenünk, amely ózonszegény levegőt szállított a szubtrópusok felől.
Az ózoncsökkenés lehetséges következményeivel kapcsolatban a Meteorológiai Világszervezet legutóbbi tájékoztatója hangsúlyozza, hogy a téli hónapokban az alacsony napállás, a rövid nappalok és a felhőzet miatt nem kellett számolnunk a felszínre érkező UV-B sugárzás biológiailag veszélyes mértékű megnövekedésével. Ugyanez nem állítható bizonyosan az esetlegesen nyáron bekövetkező hasonló mértékű ózoncsökkenésről. Egyébként kisebb mértékű, havi átlagokban 4-8 százalékos csökkenés az elmúlt nyáron is jelentkezett. Ennek ismétlődési lehetőségével a továbbiakban is számolnunk kell.

A légköri ózon átlagának eltérése a sokévi (1969—91) átlagtól Budapest fölött
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Magyarországon ez idáig nem létesült UV-B sugárzást mérő hálózat. Égetően nagy szükség volna a prognosztizált hosszabb távú ózoncsökkenés kezdetén állandó jellegű, az év minden napján működő, az éghajlati-földrajzi adottságainknak megfelelően mintegy 3-5 állomásból álló hálózatra annak érdekében, hogy az ózonritkulás nyomán előálló UV-B sugárzásnövekedés biológiai kockázatát felmérhessük. A problémakör hazai kezelését illetően lehangoló az a körülmény, hogy sem az UV-B mérőhálózat létrehozására, sem az ózonmegfigyelések fejlesztésére ez idáig nem sikerült a szükséges anyagi forrásokat előteremteni.
Budapest 1993. március 16.
Németh Péter osztályvezető
Országos Meterológiai Szolgálat



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.