kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ismét a Bocskai útról
Már a muskátlik sem bírták

1945-ben költözött K. Szabó Imréné családjával a XI. kerületi Bocskai útra, pont a Fehérvári út sarkára. Akkoriban ez a környék még zöldövezetnek számított. Az utcák mentén japán akácok voltak, a házak ablakában és az erkélyeken mindenütt virágok. Ha hasonlítani kellene valamihez, akkor azt lehetne mondani, hogy ez volt Buda Andrássy útja.
Ha jó idő volt, akkor a család kiült az erkélyre reggelizni. Szerettek kiülni, hiszen az erkély mindig tele volt muskátlival.
— Most két éve a muskátlik kiszáradtak, nem bírták tovább. — panaszkodik K. Szabó Imréné. — Muskátli helyett most vastagon áll a por, és hiába törülöm le, pár perc múlva újra szürke. Az ablakokat már csak éjszaka lehet kinyitni, amikor csökken a forgalom. De hiába nem nyitom ki, akkor is bejön a finom szemcsés por, és a lakásban is mindent belep. A falak is feketék, pedig csak három éve festettem. Ha jól akarjuk érezni magunkat, megint festetni illetve tapétáztatni kell. A tapéta azért jobb, mert eltakarja ezt a rengeteg apró repedést, ami a falakon van. Arról már nem is érdemes beszélni, hogy a függönyöket állandóan mosni kell.
A repedéseket az állandó rezgés okozza, ami a folyamatos nehézgépjármű-forgalom velejárója, Itt bonyolódik az ország kamionforgalmának a fele, sajnos nem egy túlsúlyos közülük.
A kéményeket nyolc évvel ezelőtt csináltattuk meg, most újra kell, és ez a háznak több százezer forintjába kerül. Én nem vagyok szakember, de az biztos, hogy ebben az állandó rezgésnek szerepe van. A poharaimat is ügyesen kell letennem, különben ha összeérnek, mindig csörömpölnek.
A házban lévő vízvezetékekről már nem is szólok, mert az egyszerűen kriminális, hogy nálunk mindig megreped valahol a cső. A házban eladhatatlan lakások vannak, mert ki jön ide lakni?
Nem akarom a kedélyeket borzolni, de a házban 10 év alatt négyen haltak meg tüdőrákban. Tudomásom szerint egyikük sem dohányzott. Felvettem a kapcsolatot a Fadrusz utcaiakkal, hiszen nekünk is ugyan azok a problémáink.
Szeretnénk elérni, hogy még az M0-ás elkészülte előtt tereljék el, vagy korlátozzák a kamionforgalmat. Jó lenne, ha figyelnének arra, hogy a Fehérvári úti villamospálya közepén lévő betontömbök elmozdulta, megdobják a nagy sebességgel haladó teherautókat, és ettől zuhanó hangot lehet folyamatosan hallani. Ha nem kapcsolnák sárgára éjszaka a lámpákat, talán nem rohannának át nagy sebességgel a kamionok.
Szeretnénk, ha a Bocskai út közepén levő sávot bevetnék fűvel.
Azt hiszem nem túl sok, amit elmondtam, hiszen az emberek sem akarnak többet, mint a muskátlik: tiszta környezetet.

Meruk Rózsa


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.