kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Pedagógusok és környezetvédelem

A Levegő Munkacsoport az elmúlt hónapokban több, nagyforgalmú út mentén elhelyezkedő budapesti iskolát megkeresett azzal a javaslattal, hogy orvosok és más szakemberek előadásokat tartanának a pedagógusoknak és a szülőknek arról, mennyire szennyezett környezetben élnek gyermekeik, ez milyen veszélyekkel jár, és mit lehet tenni a megoldás érdekében. Javaslatunkat az érintett iskolák vezetői nem fogadták túlzott lelkesedéssel.
A Lélegzet, majd más újságok, a televízió és a rádió is beszámolt a Bocskai úti iskolában végzett egészségügyi vizsgálatok eredményeiről. Szakértőink többször részt vettek az iskolában tartott megbeszéléseken, ahol ismertették álláspontjukat a kialakult helyzetről. A pedagógusok, a szülők, a környezetvédő szervezetek és a sajtó kiállása eredményeként a fővárosi és a XI. kerületi önkormányzat hozott néhány intézkedést, amelyek némileg javítottak a helyzeten, de az alapproblémát nem oldották meg. Viszont számos szülő kivette a gyermekét az iskolából, és jóval kevesebb új gyerek iratkozott be, mint amennyire az iskola vezetése korábban számított. Ez természetesen kevesebb pénzt és így kevesebb kifizethető bért jelent a pedagógusoknak. Tehát nem véletlen, hogy az iskolák vezetői szívesen fogadják a környezetvédelmi oktatási programokat, de általában elzárkóznak a helyi környezeti problémák megvitatásától, hiszen ezeknek még a felvetése is egzisztenciális gondokhoz vezethet a pedagógusok körében. Ennek csak egyik példája a Bocskai úti iskola, hiszen a környezetvédő szervezetek számos egyéb, hasonló esetről tudnának beszámolni. Az egyik Pécs környéki pedagógust azért bocsátották el az állásából, mert fel merészelt szólalni a helyi önkormányzat által jóváhagyott rendszeres vízszennyezés ellen. Ennél jobban jártak a pomázi pedagógusok, akiknek a tiltakozását az iskolájuk mellett megépítendő nagy gépjárműforgalmat vonzó létesítmény ellen az önkormányzat figyelembe se vette.
Keserű tapasztalatokat szerzett e téren a Talento Alapítvány iskolája is. Az alapítvány ugyanis keményen fellépett a tervezett gigantikus budaörsi bevásárlóközpont ellen (egy 5000 férőhelyes parkoló épült volna két általános iskola közvetlen közelében, és a bevásárlóközpont felé vezető egyik nagyforgalmú út több iskola és óvoda mellett haladt volna el). Annak ellenére, hogy az iskolánk itthon és külföldön egyaránt hírnevet szerzett a városnak, tiltakozásunk után az önkormányzat már nem nyújtott anyagi segítséget, sőt a korábbi városi vezetés által biztosított támogatást is megvonta.
Borzalmas egy olyan társadalomban élni, amelyben egy pedagógusnak választania kell saját egzisztenciális érdekei (esetleg az iskola fennmaradása) és tanulói egészségének védelme között. Még szomorúbb, hogy a pedagógusok úgy látják: még választási lehetőségük sincs, hiszen fellépésük a hatalommal és pénzzel rendelkező önkormányzatok és lelkiismeretlen vállalkozók ellen eleve kudarca van ítélve.
A környezetvédő szervezeteknek éppen itt rejlik az egyik legfontosabb feladatuk: felszámolni a tehetetlenség, a kiszolgáltatottság érzését, megmutatni, hogy van megoldás, hogy nem reménytelen a küzdelem a gyermekek egészségének megvédéséért, létfeltételeink megóvásáért, sőt javításáért. E cél érdekében meg kell teremteni az összefogást a pedagógusok, a szülők, a környezetvédők között.

Lukács András


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.