kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nyilatkozat
a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Levegő Munkacsoport képviselőinek megbeszéléséről

A hazai üzemanyag-forgalmazás mintegy 80°lo-át adó 14 tagvállalatot tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség, valamint a 34 környezetvédő társadalmi szervezetet tömörítő Levegő Munkacsoport elld találkozójukon az alábbi témákban nyilvánították ki közős álláspontjukat, illetve együttműködési szándékukat:
1.) Kívánatos, hogy minden piaci szereplőre nézve kötelező, magas szakmai színvonalú szabványok írják elő a környezetvédelmi követelmények betartását. Ennek hiánya a környezetszennyezőket részesíti előnyben a környezetkímélőkkel szemben, ami sérti a piacgazdaság elveit is.
2.) Helyes, ha a piaci szereplőktől jelentős beruházásokat igényid új szabványok reális ütemezéssel, fokozatosan kerülnek bevezetésre. Követendő az iparilag fejlett országok gyakorlata, ahol a kormányok megállapodnak a szakmai érdekképviseletekkel az ütemezésben.
3.) Kívánatos, hogy az ásványolaj-termékek kiskereskedelmi árrése nyújtson fedezetet az ásványolaj-termékek kiskereskedelmi forgalmazási technológiájának környezetvédelmi szempontból való tökéletesítésére is.
4.) Szükséges, hogy az összes energiahordozó előállításának, forgalmazásának és felhasználásának környezetterhelési költségei teljes mértékben beépüljenek az energiahordozók árába. Ezt azonban legalább kontinentális szinten egységesen kell érvényesíteni, hogy a piaci versenyzők esélyegyenlősége ne sérüljön.
5.) Energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontból is fontos, hogy a magyarországi energiahordozók árarányai feleljenek meg a világpiaci árarányoknak.
6.) Az üzemanyagok környezetvédelmi termékdíjából befolyó összeg felhasználását tudományos vizsgálatokkal kell megalapozni, hogy azt a lehető leghatékonyabb módon fordíthassák a környezetvédelem céljaira. A felhasználás során semmiképp se sérüljön a piaci szereplők esélyegyenlősége.
7.) Kívánatos, hogy a Magyar Ásványolaj Szövetség tagjai vegyék fontolóra az energiamegtakarítást (az energiafelhasználás hatékonyságának növelését), valamint a megújuló energiaforrások használatának bővítését célzó tevékenységekbe való tőkebefektetést. A Szövetség kész tárgyalásokat kezdeni a Levegő Munkacsoporttal a gazdaságosnak mutatkozó energiamegtakarítás (hatékonyság-növelés), illetve a gazdaságosnak mutatkozó megújuló energiaforrások használatának elősegítésére irányuló kutatások és társadalmi akciók támogatásáról.
8.) A Magyar Ásványolaj Szövetség és a Levegő Munkacsoport rendszeresen meg fogja beszélni a közös érdekű témákat. A jelenlegi találkozó tehát egy hosszú távra tervezett párbeszéd kezdete.
Budapest, 1993. szeptember
Magyar Ásványolaj Szövetség Levegő Munkacsoport



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.