kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Tanácsok a zimankóbeli biciklizéshez

Ismét öregebbek lettünk egy évszakkal. De a tél beköszönte (még) sokunk számára nem azt jelenti, hogy bringánkat betennénk a tárolóba, a pincébe, levinnénk a nagyihoz..., hanem új kalandokat. Ehhez szeretnék egy pár tippet adni, melyekből egy párat a magam bórén tapasztaltam, másokat pedig a nálam bölcsebbek találtak ki.
Először is tegyük fel a sárhányónkat, ha nincs vegyünk. Jobb helyen már 200 Ft-ért is lehet kapni. Ha ezt elmulasztjuk, még a legjámborabb autós is gúnyos mosolyra fakad, meglátva minket, amint köldökünktől hátunk közepéig sárcsíkosak vagyunk.
Ne feledkezzünk meg a világításról sem. Későn kel a Nap, de korán nyugszik, és a nappalok is ködbe vesznek, rólunk nem is szólva. Aztán a szürkeségből előbukkanva, a frászt hozzuk az autósra, aki miután j61 megcsikorgatta fékjeit, még hozzá el is küld... legjobb esetben melegebb égtájakra.
Szenteljünk több figyelmet a karbantartásnak. A hideg, nyálkás időben az alkatrészek több gondoskodást igényelnek. Szabadítsuk meg a sártól, töröljük szárazra, és egy kis kenés sem árt.
Más. Akik eddig nem hordtak sisakot, most azok is szánják el magukat, és csatolják fel. Akik eddig hordtak, tegyenek sapkát, kendőt is alája. Így a fej sem fázik, és jobb esélyünk van a baleset megúszására. (Én épp a Népligetben szereztem az eddig hófehér Bell-emre egy aszfaltszínű csíkot)
Figyeljünk az öltözködésre! Szomorú, de elfújta a hóvihar az egyszál bermuda meg poló divatját. Vegyünk magunkra meleg zoknit, nadrágot, pulóvert, kabátot. Persze ne legyen merev a ruha, ami gátol a mozgásban. Öltözetünk tartsa távol a nedvességet is.
Vegyünk fel hosszú ujjú kesztyűt, különben kékre fagyott ujjaink még egy harmadosztályú fékezést sem tudnak produkálni.
És végül, de talán elsősorban, télen NE járjunk országúti géppel. A nehezebb körülmények között csak az MTB vázak geometriája nyújtja a biztos kézben tartást. (Versenygéppel való bukásomat lásd a Népligeti kaland címszó alatt)
Akik pedig bringájukat kevesebbet használják, vagy téli szünetre küldték, azoknak csak azt tanácsolhatom, hogy ahhoz, hogy ki ne essenek a formából, fussák körbe a háztömböt, lakótelepet, a szomszéd kocsiját, vagy éppen szobabiciklizzenek, ha van hozzá gusztusuk. Én például utálom, mert annak a zörgő vacaknak már negyvennél tart a kilométerórája, és én még mindig azt a fát látom az ablakon kinézve, amit húsz perccel ezelőtt. Az is igaz, nem kapok infarktust az országúti izgalmak miatt.
Akiknek pedig ezek után még mindig fütyülni támad kedvük a télre, ajánlom, hogy valami ember nem lakta helyen próbálkozzon, és értesítse előre a mentőket, mert meglehetősen kellemetlen húsz percen át a latyakban fekve "sürgős orvosi segítségre" várni.
Charles



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.