kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nemzetközi Éghajlati Akciónap
1994. május 15.

Több nemzetközi környezetvédelmi szervezet, így például az Éghajlati Akcióhálózat (Climate Action Network) azért küzd, hogy a fejlett ipari országok határozzák el szén-dioxid- kibocsátásuk 20%-os csökkentését 2005-ig. (Amint ismeretes, a CO 2 a legjelentősebb üvegház-hatású gáz, s az emberi tevékenység következtében megnövekedett légköri koncentrációja a Föld éghajlatának megváltozásával fenyeget.) Ez a követelés igencsak mérsékelt annak a fényében, hogy az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága, amely a témával foglalkozó legelismertebb tudósokból áll, azonnali 60%-os csökkentést javasolt a világméretű környezeti katasztrófa elkerülése érdekében.
A 20%-os csökkentés követelése lesz a Nemzetközi Éghajlati Akciónap fő témája idén május 15-én is. A környezetvédő szervezetek ez alkalommal arra is fel kívánják hívni a figyelmet, hogy nem az atomenergia jelenti a megoldást, hanem az energiahatékonyság növelése, az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások fokozott hasznosítása.
A tavalyi akciónapon 70 ország környezetvédői tartottak megmozdulásokat. Magyarországon például a brazil nagykövetség előtt tiltakozó megmozdulás volt az esőerdők irtása és az ellene harcoló brazil környezetvédő mozgalmak vezetőinek legyilkolása ellen. A Levegő Munkacsoport a XI. kerületi Bocskai úton rendezett megmozdulást az egyik legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátó forrás, a gépjármű- forgalom mérsékléséért.
A szervezők remélik, hogy idén a korábbinál is több szervezet csatlakozik a május 15-i megmozduláshoz. Kérik, hogy terveikről és az eredményekről a következő címre küldjenek értesítést:
International Coordination Point May 15 Miljöförbundet, Box 7048, S-40231 Göteborg, Svédország Telefon: 46-31 24 17 23. Fax: 46-31 12 18 17.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.