kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Szellő vagy szálló?

Az alábbi levélváltás egy budapesti polgár és kerületi polgármestere között zajlott le. A polgármester természetesen a lakosság érdekeit kell hogy képviselje. De mint a mellékelt levél is mutatja, vannak véleménykülönbségek arról, hogy mi a lakosság érdeke.
Tisztelt Polgármester úr!
A "Ferencváros" című újságból értesültünk róla, hogy a választások idején ígért park helyett a megszüntetett teherpályaudvar helyén 10-25 emeletes épületeket építenek. Az újságban közzétett tervek alapján kész tények eléállítják az itt lakókat, bár télen még Emődi Zsolt helyi képviselőnk közmeghallgatást ígért ez ügyben. Mi 32 éve lakunk a Soroksári út 20/a. alatti lakásban, így bőven élveztük és élvezzük a levegő szennyeződéséből és a zajból eredő összes ártalmakat. Házunkban már évek óta gyermek nem lakhat, mivel súlyos allergiás légúti ártalom fejlődött ki náluk. Így a gyermekes szülők bármilyen anyagi áldozat árán is elköltöztek innen. A Dunapart szabadon hagyása mindenképpen szükséges lenne a Soroksári út és a mögötte lévő utcák szellőzéséhez. Amennyiben a Dunáról jövő légáramlatot is megszüntetik vagy lefékezik a beépítéssel, még sokkal rosszabb lesz a lakosság egészségi állapota, mint eddig volt. Lakásaink eladhatatlanná válnak, és mi egy lepusztult, halálra ítélt gettóban fogjuk magunkat érezni. Érthetetlen számunkra, hogy a Gizella malom, a volt Ferencvárosi malom (Soroksári út 24.) helyén miért nem lehet szállodákat építeni, miért kell a Dunapart szegélyén lévő csekély zöldterületet is megszüntetni. Látvány szempontjából is elfogadhatatlan a közvetlen partra épített épületek közészorított Duna. Nem vagyunk EXPO-ellenesek, de ésszerű és a lakosság számára is megfelelő intézkedéseket szeretnénk látni az általunk megválasztott önkormányzattól.
Tisztelettel:
Dr. Bognár Ilona gyermekorvos
Tisztelt Asszonyom!
A Dunaparti pályaudvar helyére kerülő Expo hasznosítási terület nem a kerületünk tulajdona, így kérdéseivel kapcsolatban csak az egyéni véleményemet tudom közölni. Az Országgyűlés az 1991. évi LXXI. törvénnyel döntött a Világkiállítás helyszínéről. A törvényben meghatározott összesen 30 hektár terület magába foglalja a Dunaparti pályaudvar területét. Tavaly jelentős ráfordítással az épületek nagyrészét lebontották. Világkiállítás nélkül jelenleg az a zűrzavaros helyzet uralkodna, mint azelőtt. Meg kívánom jegyezni, hogy az Önök környezeti problémáin a Dunaparti pályaudvar léte és működése eddig sem segített, hiszen a partra kilátni vagy kimenni nem lehetett. Az Önöket közvetlen érintő lég- és zajszennyezés elsősorban a Soroksári úti közlekedésből ered, és az EXPO-tól függetlenül régóta sújtja Önöket. Erre a problémára megoldást a Lágymányosi-híd felépítése hozhat, mely a Soroksári út Önök előtti részén a nehéz-teherforgalom arányát csökkenteni fogja. A világkiállításnak köszönhető tervek szerint a jelenlegi keresztutcák kifutnak majd a partig, ahol az épületek előtt 35-40 méter széles zöldsáv létesül. Az előírt homlokzatmagasság és a meghatározott funkciók védik a területet attól, hogy igénytelen hasznosítás jöhessen létre rajta. A lakások elértéktelenedésével kapcsolatban véleményem szerint éppen ellentétes a helyzet, mivel a meginduló építkezések folytán a terület presztízse felértékelődik, így lakásaik előreláthatóan még értékesebbek is lesznek. Kérem válaszom szíves tudomásul vételét.
Tisztelettel:
Dr. Gegesy Ferenc
polgármester
Íme, néhány megjegyzés a polgármester leveléhez: A szóbanforgó terület már évtizedek óta rendezetlen, és a lakók bevallása szerint mind az előző rendszerben, mind az új kormány megalakulása után a kerületi szervek parkot ígértek oda. De még az előző, romos, rendezetlen állapot is jobb volt, mint a napfényt és szellőzési lehetőséget elfogó tízemeletes épületsor. Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy belássuk, nem mindegy egy utca levegőjének, hogy két oldalról határolják házak, vagy pedig az egyik oldalról nyitott. A Soroksári út forgalma a mostani jó szellőzés mellett is szinte elviselhetetlen légszennyezést okoz. Ha az úttest és a Duna között megépítik a tervezett szállodasort, a szennyezés és a zaj tovább fog fokozódni. Ezen a Lágymányosi híd kevéssé fog enyhíteni. (A három sáv közül csupán egy kanyarodik rá a Petőfi hídra " ennek az egy sávnak a forgalma fog részben átterelődni a Lágymányosi hídra.) Ugyanakkor az EXPO forgalomgeneráló hatása nagyságrendekkel nagyobb lesz, mint az új híd forgalomelterelő hatása. És természetesen ennek a forgalomnak jelentős része megmarad az EXPO után is, hiszen a vásár épületeit később is használni fogják. A lakások tehát sokkal füstösebbek, zajosabbak, egészségtelenebbek lesznek, benapoztatásuk, kilátásuk romlik. (Jelenleg az utcafronti lakásokból az egész dél- budai Dunapartot látni lehet.) Ez nagyfokú értékcsökkenést is jelent. Ami pedig megfizethetetlen: a lakók egészsége kétségkívül kárát fogja látni a tervezett szállodasor megépítésének.
Mikola Klára



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.