kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Vasutas települések, szövetkezzetek!

Bár az eredeti felhívás nem egészen így hangzott, de ez a lényege. A vasúttal rendelkező települések közül tizenkettő önkormányzati vezetője és a MÁV Budapesti Üzletigazgatósága, mint e szerveződés katalizátora, idén április 19-én Hatvanban írták alá a felhívást, mely eljutott minden vasúttal rendelkező városi és falusi önkormányzathoz. Eszerint az érintett településeket várják a Vasutas Települések Szövetségébe.
Miért lett időszerű a szövetség létrehozása éppen most, mi viszi rá az önkormányzatokat és a MÁV-ot, hogy igazán figyelni kezdjenek egymásra, és hogy a vasút által érintett települések összefogjanak? A kérdésekre Rigó Zoltán, a MÁV Rt. Budapesti Üzletigazgatósága vezetője válaszol.
— Egy társadalmi és egy gazdasági mozgásirány egybeesése volt az egyik tényezője a szervezet megalakulásának. A társadalmi az volt, hogy egyre több ún. civil szerveződés jön létre különböző érdekek védelmére, a gazdasági pedig, hogy a vasutak jelentősége növekszik a személy- és a teherfuvarozásban Európaszerte. Tehát létrejött egy kezdeményezés, mely a vasút által érintett településeket tömöríti egy civil szerveződésbe.
A települések vezetői akkor kezdtek a MÁV-ra igazán odafigyelni, amikor a helyi közlekedés megszervezésének terhei vállukra nehezedtek. Saját tapasztalataik mutatták meg, hogy csak a különböző közlekedési ágak összehangolásával lehet a közlekedési igényeket hatékonyan kielégíteni.
Ez a dolog egyik oldala. A másik, hogy a MÁV a települések szerves részét képezi. Így ingatlanjainak közös hasznosítása mindkét fél számára előnyös lehet, pl. kihasználatlan területein P+R parkolók és épületeiben különböző szolgáltatások helyezhetők el.

Az együttműködés igen fontos területe a MÁV-beruházások, fejlesztési elképzelések összehangolása a városok, falvak fejlesztési elképzelésével.
A szövetségbe belépő települések tudják, hogy a vasút a környezet megóvásának egyik legfontosabb eszköze. Elismerik, hogy a közutakat többnyire nem lehet helyettesíteni a helyben szállításnál, de a nagy távolságokra történő fuvarozásban a vasúté az előny. A szövetségbe szerveződő városok és falvak egymással is szoros kapcsolatot akarnak kiépíteni. A MÁV fejlesztési terveit, koncepcionális elképzeléseit közösen megvitatják, és ha kell, ellenvéleményüket hangoztatják. Ezzel biztosítékot nyújtanak a MÁV egyeduralmától tartók számára is. Így meg lehet majd akadályozni olyan lépéseket is, mint pl. Balassagyarmat térségében a vasutak felszámolásának terve volt.
A szövetség a közös érdekek védelmében az állami pénzek elosztásánál is szeretné, ha véleményét kikérnék és figyelembe vennék. Természetesen ez a forma lehetőséget nyújt arra, hogy az egyes települések jobban megismerjék egymást és hogy akár üzleti, akár baráti kapcsolatok is kialakuljanak általa. A MÁV azért is segíti elő egy látszólagos ellenpólus kialakítását, mert azt szeretnénk, ha minél többen érzékelnék, hogy a MÁV szolgáltatni akar és nem diktálni. Ha valamelyik település vezetői kedvet kapnak a csatlakozáshoz, várjuk jelentkezésüket a következő címen:
MÁV Budapesti Üzletigazgatóság
Telefon/fax: 113-7279.
Levélcím: 1426 Budapest, Pf. 9.

Meruk Rózsa


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.