kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
DELORS ÚR ÚJ TÁRSADALMI MODELLT JAVASOL

Az Európai Unió esseni csúcstalálkozóján Jacques Delors elnök felhívta a figyelmet, hogy érdemes lenne részletesen megvizsgálni a jelenlegi fejlődés irányát. Véleménye szerint szükség lenne egy új fejlődési modellre, amely figyelembe veszi a környezetet és az időgazdálkodást. Érvei amelyeket ábrákkal és grafikonokkal támasztott alá az alábbi gondolatok köré csoportosulnak:

a) A természeti források kizsákmányolása elérte azok terhelhetőségi határát (példa: a tengeri halászat).
b) A természeti tőkénkkel való ésszerűbb gazdálkodás teljes mértékben lehetséges (példa: a források pótlását lehetővé tevő vizgazdálkodás, amelyhez több munkaerő is szükséges, és hasznos lehet egyes térségek védelmében is).
c) Továbbra is pazaroljuk energiaforrásainkat annak ellenére, hogy rendelkezésünkre állnak az energia hatékonyabb felhasználását lehetővé tévő eszközök.
d) Tékozlásunk egyik oka az, hogy nem vesszük figyelembe a valós
gazdasági és társadalmi költségeket.
e) Hibás a gazdasági ösztönzőrendszerünk. A nagyobb mértékű foglalkoztatást büntetjük és nem a szennyezést. Pedig a környezetvédelmi adók részben átvehetnék a munkaerő adóztatásának szerepét versenyképességünk veszélyeztetése nélkül.
f) A közhiedelemmel ellentétben Európában többségben vannak azok, akik egyetértenek az energiafelhasználás fokozottabb adóztatásával.
g) A szennyezés csökkentése új munkahelyeket teremtene (többek között az alacsony jövedelmek adójának csökkentésével).
h) Egyre tovább élünk és egyre kevesebbet dolgozunk: biztosítanunk kell azt, hogy az ennek eredményeként jelentkező szabadidő ne az unalom és erőszak forrása legyen.
i) Az időgazdálkodás nem egyszerű, különösen nem az a nők számára, akik egyre inkább szeretnének az otthonukon kívül dolgozni.
j) A dán tapasztalatok azt mutatják, hogy lehetséges egy jobb időgazdálkodás. A hosszú gyereknevelési szabadságok, a kutatási évek és az oktatások idejére juttatott szabadnapok nagyon népszerűek.
k) A részidős munka nem rontja a gazdaság hatékonyságát. Azokban az országokban a legjmagasabb az egy főre jutó nemzeti jövedelem, ahol ez elterjedt gyakorlat.
(Agence Europe)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.