kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Egyre több asztmás megbetegedés Norvégiában...

1994-ben a norvég fővárosban, Oslóban élő gyermekek kilenc százalékának kellett orvoshoz fordulnia asztmás panaszok miatt. Ez háromszor annyi, mint 1980-ban. Fő oknak a gépjárműveket tartják, mivel az általuk kibocsátott nitrogén-oxidok és részecskék növelik a légúti betegségek iránti érzékenységet.
(Natur Miljö Bulletin)
...és az Egyesült Államokban
Az egyesült államokbeli atlantai Betegségellenőrző Központ (Center for Disease Control, CDC) jelentése szerint az asztmás rohamok és az asztma által okozott elhalálozások száma folyamatosan növekszik. 1991-ben - ebből az évből származnak a legfrissebb statisztikai adatok - minden egymillió ember közül 18,8 halt meg asztmában. A növekedés 1982-höz képest, amikor ez az arány 13,4 volt, 40 százalékos.
A CDC jelentése azt állítja, hogy a növekedés egyik oka valószínűleg a romló légszennyezés, és rámutat, hogy 1991-ben az asztmában szenvedő amerikaiak 63 százaléka olyan területeken élt, ahol túllépték a szövetségi levegőminőségi határértékeket. A folyamat, hogy az épületeket minél
légzáróbbá teszik, szintén magyarázatot adhat a növekedés egy részére.
(New Scientist)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.