kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Svájci pszichológusok tanulmánya
A gépkocsi-közlekedés megzavarja a gyermekek fejlődését

A 30 km/h sebességkorlátozású övezetekről szóló vitákat egy most elkészült tanulmány jelentősen befolyásolhatja. Ez világosan bemutatja, hogy a közlekedés megzavarja a gyermekek fejlődését, különösen a szüleikkel való kapcsolatot. A tanulmány szerzői mindenek előtt a sebességkorlátozást ajánlják, például úgy, hogy általánossá tegyék a 30 km/h sebességkorlátozást lakott területeken.
Egy neves pszichológus, a gyermekek viselkedésével foglalkozó Marie Meierhofer Intézet kutatója, Marco Hüttenmoser nemrég ismertette ,,A gyermek és a közlekedés' című tanulmányt. Kutatásaik során a szerzők több száz ötéves gyermek szüleivel beszélgettek. Világossá vált, hogy a közlekedési veszélyek elszegényítik a gyermekek kapcsolatait a környezetükkel. Azon gyermekek háromnegyede, akik játszását nem veszélyeztetik a járművek, naponta több mint egy órát játszanak a szabadban. Viszont azoknak a gyerekeknek a fele, akiknek nincs lehetőségük, hogy egyedül játszanak a szabadban, egyáltalán nem mennek ki játszani.

Hasonlóképpen, a közlekedési veszélyek jelentősen elszegényítik a gyermekek közötti kapcsolatokat. A kevéssé veszélyes utcákban a gyermekek 90%-a legalább három barátjával játszik együtt, és gyakran látogatják meg egymást. Azonban ott, ahol a forgalom erős, ez az arány 30%-ra esik.
,,Húsz évvel ezelőtt a gyermekeim még tudtak volna a házunk előtt játszani.
Ez ma lehetetlen!'' Ezeket a mondatokat sok szülő szájából lehetett hallani. Ez jól mutatja a gyermekek helyzetének romlását, ami szerencsére nem tükröződik a halálos kimenetelű gyermekbalesetek számának növekedésében. De a következmények nem elhanyagolhatóak. A gyerekeket állandóan kísérgetni kell játszani, iskolába, énekórára, vagy hogy meglátogassák a barátaikat. Szörnyű kényszer ez a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt, és a gyermekek önállósodását komolyan késlelteti. A helyzet megváltoztatására a szerzők az ismert módszereket javasolják: a járművek sebességének mérséklését, a forgalom csillapítását.
(Journal ATE)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.