kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Veszélyben a Zsuzsi-vonat

Debrecenben mindenki jól ismeri a Zsuzsi vonatot, mely 113 éve, a múlt században épült, első hazai keskeny nyomtávú vasút. A vonat Debrecent kötötte össze Nyírbéltekkel, és közben számos kis falu és egy kiterjedt tanyavilág lakossága számára nyújtott köldökzsinórt Debrecen felé. îgy jutott be sok termény a debreceni piacra, és így jutottak ki a debreceni kirándulók az Erdőspusztára. Aztán a 70-es években nagy felháborodást kiváltva a vonat megszüntetése mellett döntöttek az illetékesek hivatalosan azért, mert a vonat ráfizetéses és a busz korszerűbb, de mindenki tudta a valódi okot: a pártvezető elvtársakat zavarta a gúthi vadászparadicsomon áthaladó kisvasút és a kirándulók. Egy részét azért meghagyták úttörővasútként, melyből a "rendszerváltás" után erdei vasút lett, s továbbra is közkedvelt kirándulóvonat maradt (Debrecen és az erdőspusztai Hármashegy között). Miután a vonal felújításra szorul, előbb ideiglenesen leállították, majd szeptember 11-én hirtelen döntéssel a debreceni Közgyűlés a felszámolása mellett döntött. Ez mindenkit meglepett, hiszen a város a legrosszabb esetben is dönthetett volna úgy, hogy a szűk esztendőket a vasút ideiglenes szüneteltetésével vészeli át.
Sajnos azonban úgy tűnik, megint "magasabb érdekek" miatt döntöttek így: a vasút városi végállomását egy cég benzinkútnak szemelte ki...
A kisvasút megmentéséért tenni akarók szeptember 21-én létrehozták a Zsuzsi erdei kisvasútért baráti kört, és a Közgyűlést döntésének felfüggesztésére kérték. Mivel attól tartanak, hogy szavuk kevés lesz, ezért kérik a segítségét azoknak, akik szintén a vasutak, a lakosság és a kirándulni vágyók pártján állnak. Nagyobb nyilvánosságot kellene adni a dolognak, és tiltakozó leveleket küldeni Debrecen polgármesterének, Hevessy Józsefnek (Polgármesteri Hivatal, 4024 Debrecen, Piac u. 20.).
Gyarmathy István



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.