kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport ülésein történt

Az alábbiakban áttekintést adunk a Levegő Munkacsoport októberi, novemberi és decemberi üléseinek eseményeiről.
A Levegő Munkacsoport megvitatta és jóváhagyta az újabb ,,zöld költségvetést'', azaz az 1996. évi állami költségvetés módosítására kidolgozott alternatív javaslatokat.
Dr. Radó Dezső ismertette a természetvédelmi törvény legújabb tervezetét, amelyet sokkal jobbnak tart, mint a korábbi változatokat. Észrevételei alapján a Levegő Munkacsoport több módosítást javasolt a törvénytervezetben.
A Levegő Munkacsoport megvitatta a magyar közlekedéspolitikáról és a megvalósításához szükséges legfontosabb feladatokról szóló országgyűlési határozati javaslatot, majd számos módosítást és kiegészítést fűzött hozzá (javaslatainkat eljuttattuk az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságához).
A Levegő Munkacsoport tragikusnak tartja, hogy a kormány — gyökeres ellentétben saját modernizációs programjával — a humán erőforrások fejlesztésétől jelentős összegeket von el, s ugyanakkor sok milliárd forintot költ olyan környezetszennyező, energia- és nyersanyagigényes beruházásokra, mint az autópályák építése. Ezért nemzetközi kampányt kezdeményez annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló forrásokat az autópályák építése helyett az ország érdekeit valóban szolgáló tevékenységekre fordítsák: például az oktatásra, az egészségügyre, a tudományos kutatásra vagy az energiahatékonyság növelésére.
A Levegő Munkacsoport megvitatta az M3 autópálya továbbépítésével kapcsolatos kormánydöntést, és állásfoglalást fogadott el a témával kapcsolatban.
A Levegő Munkacsoport és több más környezetvédő szervezet törvénysértőnek találja Lakos László földművelődésügyi miniszter határozatát, amely szerint 100 hektárnyi erdő kivágásával lehet megépíteni az M7 autópálya Zamárdi-Balatonszemes szakaszát. Ezért az említett szervezetek óvási kérelmet nyújtottak be a Legfőbb Ügyészséghez.
A Levegő Munkacsoport úgy döntött, hogy januárban újabb kampányt indít és aláírásgyűjtést szervez a fővárosi tömegközlekedés színvonalának emeléséért, a tömegközlekedés előnyben részesítéséért.
Budapest készülő újabb közlekedésfejlesztési terveivel kapcsolatban a Levegő Munkacsoport szükségesnek tartotta, hogy azokat a Budapesti Közlekedési Fórum mielőbb vitassa meg. A résztvevők egyúttal értetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy minden korábbi ígéret ellenére a BKF tavasz óta egyetlen ülést sem tartott. (Végül december 18-án került sor a BKF ülésére, ahol a FőMTERV Rt. tervezői ismertették elképzeléseiket Budapest közlekedésfejlesztéséről.) A Levegő Munkacsoport javaslatot dolgozott ki a BKF hatékonyabbá tételére (ezeket lényegében elfogadta a BKF többi résztvevője is a BKF december 18-i ülésen).
A Levegő Munkacsoport csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy megvizsgálja: hogyan lehet javítani Dél-Buda és környéke tömegközlekedését. Közreműködik a témával foglakozó tanácskozásnak a szervezésében, amelyre Budapesten kerül sor február elsején.
A tervezett Osvát utcai parkolóház (VII. kerület) kapcsán a Levegő Munkacsoport úgy foglalt állást, hogy annak megépítését semmiképp sem szabad közpénzzel finanszírozni, így a Központi Környezetvédelmi Alap se nyújtson támogatást ehhez a beruházáshoz.
A Levegő Munkacsoport állást foglalt a Központi Környezetvédelmi Alap (KKA) felhasználásáról. Az állásfoglalásban többek között hangsúlyozta, hogy az üzemanyagok környezetvédelmi termékdíjából befolyt összeget — számos ország gyakorlatának megfelelően — elsősorban a tömegközlekedés javítására kell fordítani. A gépjárművek katalizátorral történő ellátásának vagy egyéb műszaki átalakításának támogatását alacsony hatékonyságúnak ítélte meg, és ezért annak megszüntetését javasolta. Elhibázottnak tartotta a vezetékes földgáz-hálózat és a PB gáz-hálózat fejlesztéséhez nyújtott támogatásokat is (ld. a Levegő Munkacsoport tanulmányait e témáról). A Levegő Munkacsoport a leghatékonyabb befektetésnek az oktatást és tudatformálást tartja, ezért szükségesnek ítéli meg az e tevékenységekhez nyújtott hozzájárulás számottevő növelését.
A Levegő Munkacsoport úgy döntött, hogy támogatja az egészségügyi, oktatási és kulturális dolgozók érdekvédelmi megmozdulásait. Így a Levegő Munkacsoport aktivistái is részt vettek a november 15-i tüntetésen az Országház előtt. A Levegő Munkacsoport a Nagycsaládosok Országos Egyesületével közös felhívást tett közzé, amelyben arra kérik a szülőket és nagyszülőket, hogy támogassák a pedagógusok és a közművelődési dolgozók küzdelmét.
A Levegő Munkacsoport támogatja az Alba Kör fegyverkezés elleni megmozdulásait, és részt vesz ezeken.
Lukács András beszámolt az Energetikai Érdekegyeztető Tanács (EÉT) keretében végzett munkáról. Az EÉT elfogadta a Levegő Munkacsoport azon javaslatát, hogy az EÉT minden ülésén külön napirendi pontban tárgyalják meg az energiahatékonysággal kapcsolatos kérdéseket. Az EÉT érdeklődéssel fogadta a Levegő Munkacsoport újabb javaslatait az energiaár-emelés módjára (ennek lényege: most elsősorban a termelői célú energiaárakat kell emelni, a lakosságit pedig csak olyan mértékig, ameddig forrás biztosítható a tisztességes ellentételezésre, illetve az energiahatékonyság növelésére).
A Budapesten bevezetendő szemétdíj kapcsán a Levegő Munkacsoport gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt súlyos hibának tartja, hogy a Fővárosi Önkormányzat tervei és gyakorlata csupán a keletkező hulladék lerakására vagy elégetésére irányul, és semmit nem tesz a hulladék keletkezésének csökkentése, valamint az újrafelhasználásának és az újrahasznosításának elterjesztése érdekében. (A témával kapcsolatban a Levegő Munkacsoport a Hulladék Munkaszövetséggel közösen sajtótájékoztatót tartott.) A
Levegő Munkacsoport két képviselője vett részt a magaslégköri ózonréteggel foglalkozó bécsi konferencián. A részt vevő többi környezetvédő szervezettel együtt aggodalmukat fejezték ki a vegyipari érdekcsoportoknak a szükséges intézkedések elodázására irányuló próbálkozásai miatt, és az ózonkárosító anyagok termelésének és felhasználásának mielőbbi beszüntetését követelték.
A Levegő Munkacsoport csatlakozott a koncepciós perben halálra ítélt neves nigériai író, az 1995-ös Goldman Környezetvédelmi Díj afrikai kitüntetettje, Ken Saro-Wiwa megmentésére indított nemzetközi megmozduláshoz.
* * *
Az október 21-i ülésen részt vett dr. Baráth Etele, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, aki beszámolt a bizottság munkájáról, valamint a környezetvédelmet érintő, előkészületben lévő törvényekről. Külön hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy a környezetvédelemnek megfelelő érdekképviselete legyen. Ki kellene dolgozni egy érdekképviseleti törvényt, ami intézményesítené a fogyasztóvédelem és a környezetvédelem képviseletét az érdekegyeztető fórumokon. Mindehhez a környezetvédő szervezetek segítségét kérte. A két órán át tartó beszélgetésen szóba került még a közlekedéspolitika, az autópályák ügye, a belső téri légszennyezés, a nevelés-oktatás kérdése (különös tekintettel a NAT-ra), az energiapolitika, a mohi atomerőmű, Budapest környezeti állapota, az erdők szerepe, a zajvédelem, a műemlékvédelem és más kérdések.

KÖZGYŰLÉS
A Levegő Munkacsoport november 4-én, majd december 16-án közgyűlést tartott. A közgyűlés négy újabb tagszervezetet vett fel a Levegő Munkacsoportba: az Erzsébetvárosi Társasházak Képviselőinek Egyesületét (ETKE), az ISTER Alapítványt, a Józan Élet Egészség- és Családvédő Országos Szövetséget és a Magyar Egészségvédők Országos Szövetségét. A közgyűlés módosította a Levegő Munkacsoport alapszabályát, majd döntött a tagsági díjakról. (A Levegő Munkacsoport tagszervezeteinek és tagjainak legalább évi 900 Ft tagsági díjat kell fizetniük. Diákok és nyugdíjasok 50%-os kedvezményt kaphatnak. Esetenként a Levegő Munkacsoport céljai megvalósítását elősegítő közösségi munkát is be lehet számítani mint tagdíj-fizetést.)
A jelenlévők túlnyomó többsége elutasította azt a javaslatot, hogy a Levegő Munkacsoport kérje felvételét a Civil Kerekasztalba. Támogatták viszont azt a javaslatot, hogy kérjen megfigyelői státuszt a kerek-asztalnál.
A Közgyűlés elfogadta a Levegő Munkacsoport 1996. évi munkatervét és pénzügyi tervét.
A Levegő Munkacsoport következő üléseit 1996. január 13-án, 27-én, február 10-én és 24-én tartja a Budapesti Városvédő Egyesület kiállítótermében (Budapest VI., Eötvös u. 10.).



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.