kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A szénelnyelők mítosza

A fosszilis energiahordozók kitermelésében és az energiaszektorban érdekelt iparágak a légkör széndioxidtartalmának csökkenésére annak megkötését javasolják az élő anyagokban (pl. erdőkben). A valóság ellenben az, hogy a szénelnyelők mennyiségének növelése nem ér semmit sem az éghajlatváltozás, sem pedig a világméretű erdőirtás valódi okainak kezelésében. Az éghajlatváltozás megoldásaként alkalmazni javasolt szénmegkötő erdészet egyáltalán nem jár azonos eredményekkel, mint a fosszilis energiahordozók fogyasztásának csökkentése. Először is, a szén élő anyagban történő megkötése nem fogja lecsökkenteni más légköri szennyezőanyagok kibocsátását, például azokét, amelyek a savas esőket okozzák. Másrészt, a szén ilyen módon való megkötését a folyamatok természetéből adódóan nehezebb mérni, mint a kibocsátások csökkentését. Harmadrészt, az erdő levágása esetén a szén tárolása csak átmeneti. Végül, az ültetvényes erdők, amelyek a széndioxid-szintek csökkentésének legolcsóbb módját jelentik, károsítják az élővilág sokféleségét és a bennszülött népeket, akik a természetes erdőktől függnek.
A következő 100 év során 3,2 milliárd tonna széndioxid évenkénti megkötéséhez (a nyolcvanas évek növekedési ütemét figyelembe véve) egyes számítások szerint nagyobb mérsékelt égövi erdőre lenne szükség, mint Szudán vagy NyugatAusztrália területe: egy India nagyságú trópusi meg egy fél Oroszországnyi boreális erdőre.
Aztán pedig az ilyen szénmegkötő erdők első 100 éve múltával még több erdőt kellene ültetni és semennyit sem szabadna kivágni.
A szén-dioxidkibocsátások csökkentésével foglalkozó számos program célozza az érett természetes erdők megőrzését. Paradox módon, míg ezen programok kiválóak a biológiai sokféleség fenntartására, és fontos széntárolókat őriznek meg, nem távolítanak el semennyi széndioxidot sem a légkörből. Az érett erdők egyszerűen egyensúlyban vannak a légkörrel és csak annyi szén-dioxidot kötnek meg, amennyit ki is bocsátanak.
Az ültetvényerdők — kiváltképp korai állapotukban — valóban vonnak el szén-dioxidot a légkörből, azonban gyakran káros társadalmi és ökológiai hatásaik vannak. A gyorsan növő ültetvények monokultúrás telepítésűek, és sokszor tájidegen fajokból állnak.
Jonathan Loh
WWF International
(Eco)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.