kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Miért éppen a Nap?

Megújuló energiaforrásnak tekintjük ma a vízi, a szél-, a geotermikus és a napenergiát, valamint az ún. biomasszát. Ezek közül a biomassza, a vízi és a geotermikus energiák nem állnak rendelkezésre mindenütt, a "háztájiban" nem alkalmazhatók általánosan, az egyedi esetekkel pedig külön érdemes foglalkozni.
Más a helyzet a napenergiával! A Nap mindenkire süt, energiájának alkalmazására sokszorosan kipróbált eszközök vannak. Ausztriában kb. 1,2 millió m2 felületű napkollektor szolgáltat hőt.
A napenergia hasznosításának legismertebb két eszköze a napelem és a napkollektor. Az előbbi villamos áramot ad, az utóbbi a hőtermelést szolgálja. A szolgáltatott villamos energia alkalmazhatósága sokoldalúbb, ám a kollektorról háromszor több energia nyerhető azonos felületről. Sugárzott energia pedig mindig van minden hiedelem ellenére is! Teljesen borult, hóeséses időben is érkezik a földfelszínre 150-200 W egy négyzetméterre.
Azért a napenergia hasznosítása sem egészen ürömtelen: amikor a legnagyobb szükség volna rá, akkor van a legkevesebb belőle. (Ezért van tél!) A téli és nyári sugárzási értékek aránya kb. 1:5. Ebből az látszik, hogy egy fűtési célra felszerelt kollektorfelület nyáron hatalmas "túltermelési válságba" kerül, így a megfelelő arányt elég nehéz megválasztani.

Ennek ellenére a napenergia-hasznosító berendezések közül is elsősorban a napkollektorok terjedtek el leginkább, és szaporodnak ma is. Ennek oka az is, hogy több évtizeden át gond nélkül üzemelnek. Az utóbbi években előállított jó minőségű kollektorok és kidolgozott hőtermelő rendszerek egyre hatékonyabban használhatók fűtésre. Mivel a nagyobb berendezések építése fajlagosan olcsóbb, Ausztriában már falufűtéseket is építettek hőszolgáltató rendszerben.
A távlatokban gondolkodók számára még egy megjegyzés: a Föld népességének növekedésével valamilyen arányban együtt nő az energiaigény is. Az emberiség feléli tartalékait, és a Földnek más energia-utánpótlása csak kívülről, pl. a Nap sugárzása mint megújuló energiaforrás útján lehetséges.
Talán erre is érdemes gondolni!
Bimbó József
További információk a 06 72 210-944/20-as telefonszámon.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.