kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöld miniszter Olaszországban

Olaszország új környezetvédelmi minisztere, Edo Ronchi júniusban ismertette programjának pilléreit. A legfontosabb három feladót a környezet érdekében a Földközi-tenger megtisztítása; egy új nemzeti park létrehozása és a környezettel kapcsolatos törvények és jogszabályok egyszerűsítései áttekinthetőbbé tétele.
Az új miniszter első intézkedése az volt, hogy elrendelte több "mint tízezer tengerparti vállalkozás szennyvíz- és hulladékkezelésének ellenőrzését." Ezt kővetően az olasz vizeken tartózkodó hajók fognak sorra kerülni.
Az olasz környezetvédelmi minisztérium ingyen hívható telefonvonalat létesített, amelyen az állampolgárok jelezhetik; ha környezetkárosítást tapasztalnak, Elkészült annak a rendeletnek a szövege is, mely a Toscana partjainál található tizenkilenc kis szigetet nemzeti parkká minősíti, érkorlátozza a szigetek további beépítését, valamint rendelkezik a part menti tengeri élővilág védelméről is.
A Ronchi előtt álló tatán legnehezebb feladat az olasz környezetvédelmi szabályozás egyszerűsítése. Mintegy háromezer törvény-és jogszabály léteik, és valójában senki nem tudja, mihez tartsa magát. A zavaros helyzet következtében a vállalatok és az állampolgárok sokszor mindegyik törvényt figyelmen kívül hagyják. Emellett tucatnyi törvény van végrehajtási utasítás nélkül. Ronchi azt tervezi, hogy átfogó töményszövegekbe egyesíti a széttördelt szabályozást, továbbá kiküszöböli az ellentmondásokat a regionális és országos jogszabályok között. "Célunk a környezetvédelmi szabályozás ésszerűsítése, és végrehajtásuk biztosítása" — nyilatkozta Capelli, a miniszter szóvivője.
Ronchi az első zöld miniszter Olaszországban. Az olasz környezetvédők, akik a korábbi jobboldali kormányokat teszik felelőssé az ország környezetének katasztrofális állapotáért, reménykednek Ronchi sikerében. Az olasz Zöld Párt az Olajfa elnevezésű baloldali koalíció részeként került hatalomra az 1996. április 21-i választásokon.
(Forrás: ZoldPók)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.