kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Veszélyes terített asztal

Magyarországon értesülésünk szerint nem készült országos felmérés az országúti állatgázolásokról. Egyes útszaka-szokon készített felmérések alapján elmondhatjuk, hogy a gerinces állatok közül a leggyakoribb áldozatok a madarak, s közülük is a házi és a mezei veréb, a füstifecske és a balkáni gerle. Házi macskák és kutyák is gyakran végzik a kerekek alatt, s az emlősök közül még nagyon gyakori áldozat a sün, a hörcsög és a mezei pocok.
A békák vonulási idejükben és esők után csapatostul eshetnek az autóforgalom áldozatául.
A vonulás, átkelés az egyik fő veszélyforrás az utakon. Éjszaka külön kockázatot jelent, hogy a hirtelen feltűnő reflektorfényben az állatok szinte megbénulnak ijedtükben, s ezért nem tudnak elmenekülni. Vannak olyan állatok is, amelyekre a reflektorfény vonzóan hat, s ez sokszor vesztüket okozza. Az őszi-tavaszi vonulás idején sok lappantyú pusztul el így.

Az állatokat gyakran az országútra kiszóródott magvak, hulladékok, vagy az elgázolt állatok tetemei csábítják oda. Sokszor egyébként ritkán látható, rejtőzködő életmódot élő állatok is idemerészkednek a terített asztal csábítására, de, gyakran itt is lelik halálukat.
Az esti órákban és az eső előtti magasabb légnyomás idején a rovarok tömegesen röpködnek a meleget sugárzó aszfalt fölött. A rájuk vadászó állatok — madarak és rovarevők — sűrűn válnak az autók áldozatává.
Eső után egyes madárfajok szívesen fürdenek az utak mélyedéseiben kialakult pocsolyákban, ami szintén kockázatos vállalkozás.

Egyes utakon táblák jelzik, hogy számítani lehet nagyvadak átvonulására. Sajnos, békákról és madarakról itthon nem készülnek ilyen táblák. Mindenesetre jól tesszük, ha rájuk is figyelünk, és olyan sebességet választunk, amellyel megóvhatjuk életüket. (Ha egyáltalán az autót választjuk, a vonat, a busz, a kerékpár, a gyaloglás helyett.)
Az utakon haladva átutazó vendégek vagyunk a természetben. Viselkedjünk hát vendéghez méltóan — és hagyjuk életben házigazdáinkat!
Forrás: Búvár, Madártani Tájékoztató

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.