kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Franciaország: Tanulmány az egészségügyi veszélyekről

Egy francia napilap, a Le Monde nemrégiben közzétette egy nemzeti egészségügyi tanulmány eredményét, mely szerint a levegő szennyezettsége tehető felelőssé 260-350 születés előtti, szív- és érrendszeri megbetegedések miatti halálozásért Párizsban, és 30-50-ért Lyonban. A tanulmány az Európai Unió által kezdeményezett Aphea (Air Pollution and Health = Levegőszennyezés és Egészség) program részeként született meg. 215 városban a kén-dioxid és a dízelmotorok kipufogógázai a legveszélyesebbek az emberek egészségére.
Jean Tiberi, Párizs polgármestere bejelentette, hogy a város kétszeresére, 1,8 millió frankra növeli a levegő szennyezettségét figyelő szervnek (Airparis) nyújtott támogatást. A szervezet éles kritikákat kapott a levegő szennyezettségének mértékét megállapító módszereiért és azért, hogy be fogják vezetni a járművek károsanyag-kibocsátásának ellenőrzését, és a teszten elbukott autókat kitiltják a fővárosból.
A környezetvédők és az ellenzéki szocialisták tiltakoztak, a Zöld Párt pedig egyenesen "bűnös mulasztással" vádolta meg a hatóságokat, hogy nem hozták nyilvánosságra a jelentéseket, melyek szerint Corinne Lepage környezetvédelmi miniszter lesöpört az asztalról egy levegőszennyezésről szóló törvénytervezetet, hogy ezzel kedvezzen az autóiparnak, és visszatartotta az új dízeladót.
(Car Lines)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.