kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Húsvéti ötletek

A Lakossági Hulladékhasznosító Egyesület egyik szlogenjének — "Ha nem veszel szemetet, nem lesz szemeted!" — megvalósítása nagy odafigyelést igényel. Például egy 40×15×3 cm-es desszertes dobozban 15 dkg-nyi édesség található, ami egy jóval kisebb méretű dobozba vagy akár zacskóba is belefér. Mégsem várhatjuk, hogy egyhamar elterjed a takarékos csomagolás, hiszen ebben gyártó és kereskedő egyaránt ellenérdekelt. Mindez most, húsvét körül, megint időszerű, hiszen, ha nem is karácsonyi méretekben, de megint többet költünk. Sokszor magunk is érezzük utána, hogy felesleges volt. Ismerek egy háromgyermekes családot, ahol a legértékesebb ajándékok azok a kis "meglepetéslevélkék", amelyeket eldugnak a többiek számára, és amelyekben személyre szóló "jók" vannak, pl. "egy órát csak veled játszom".
Gyerekeinknek sokkal nagyobb szükségük van a velünk töltött időre, mint a pénzen vett lomokra. A közösen elkészített egyszerű játék, amit mindenféle limlomból varázsolunk csemeténknek, nemcsak neki fog örömet okozni, hanem a többi gyereknek is. A kamaszok is mintegy "véletlenül" csatlakoznak hozzánk, majd játszanak órákig önfeledten.
A nem túl nagyszámú magyarországi vegetáriust kivéve, húsvétkor a családokban a sonkáé és a tojásé a főszerep. Gyomorfájás ide, koleszterinszint oda, esszük, amíg bírjuk (meg még tovább is). Miért? Mert az elődeink is így tették. Csakhogy az ő táplálkozási szokásuknak nem sok köze van a mostani életmódunkhoz. Betartjuk-e, úgy, mint őseink tették, a böjti napokat? Manapság a sonka bármikor megvásárolható, ha módunk van rá, élünk is vele. Régen húsvétkor volt vége a több hétig tartó böjtnek (nagyböjt). Hová lett a bőség-koplalás egyensúlya? A többre még többet eszünk.
A húsvéti tojásnak nem kell feltétlenül keménytojásnak lenni, hiszen ezek inkább emléktárgyul szolgálnak, mint táplálékul. Már hetekkel előre elkezdhetjük gyűjteni a festésre alkalmas tojáshéjakat, ha a főzéshez különben is felhasználásra kerülő tojásokat ügyesen kifújjuk a héjukból. Kis gyakorlattal külön lehet választani a fehérjét és a sárgáját, tehát mindenféle ételhez tudjuk így használni. A tiszta vízzel kiöblített héj akármeddig tárolható. Amikor eljön a tojásfestés ideje, bármilyen technikával díszíthető.
Mivel is festünk? Vöröshagyma héjával, ami köhögéscsillapításra is nagyon jó főzetként, de szép és mindenféle mesterséges színezéktől, méregtől mentes, tartós színt biztosít — nemcsak a tojásnak, hanem a gyapjúnak és más természetes anyagnak is.
A javíthatatlanul tönkrement nejlonharisnyaszárak jó szolgálatot tehetnek a tojásfestés során: segítségével jó erősen rá tudjuk szorítani a rátéteket (leveleket, papírból kivágott alakzatokat stb.) a tojásra, úgy, hogy a harisnyán még átmegy a festék, és a rátétek formája szépen kirajzolódik.
A gyerekeink olyannak ismerik meg az ünnepeket, amilyeneknek mi megmutatjuk nekik. Nem a kinyilvánított elveink szerint cselekszenek, hanem a viselkedésünk adja a példát. Milyennek szeretnénk látni őket felnőttként?

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.