kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Parko(ló)sítás


A lakosság nagy felháborodását idézte elő, amikor nyilvánosságra került a XIII. kerületi önkormányzat határozata, miszerint hozzájárulnak, hogy a kerület egy szép parkján — a Rákospatak partján, a Fövény utcánál — a Schiller Opel Dráva Autó Kft. autóutat vezessen keresztül és parkolót építsen. Az út az autóházhoz vezetne, biztosítva ezzel a jobb megközelítést.
Az engedélyt az önkormányzat jogtalanul adta meg, hiszen a parkok az Önkormányzati Törvény 79/a paragrafusa szerint forgalomképtelen törzsvagyont képeznek. Mint ilyet, az önkormányzat nem veheti el a lakosságtól, hogy egy magáncég rendelkezésére bocsátsa.
A történet ismerősnek tűnik, hiszen több hasonló ügyről írtunk már. A környéken lakókat mélyen érinti a park sorsa, hiszen méretének lecsökkentése lényegesen rontaná életkörülményeiket és lakásuk értékét — az önkormányzat zöldövezeti felárat számított fel, amikor megvásárolták a lakók a lakásokat —, mégsem kaptak idejében tájékoztatást.
A helyi lakosság élénken tiltakozik az események ellen, követelve az építkezés leállítását. A lakosság és a közvélemény felháborodását szemléltetik azok az aláírásgyűjtő ívek is, amelyeken közel 70 környezet- és természetvédő, illetve egyéb civil szervezet, lakossági csoport, valamint a környék lakói nagy számban támogatják a lakosság követelését.
Amint az események kiszivárogtak, a Levegő Munkacsoport a helyi lakossággal karöltve tüntetést szervezett, amelyről a napi sajtó is hírt adott.
A park területén négy nagy fát vágtak ki — korábban már ötven fa és bokor esett áldozatául az előkészítő munkálatoknak —, s helyette 30 facsemete ültetésére kötelezte a kft-t az önkormányzat. Az önkormányzat képviselője azzal biztatja a lakosságot, hogy a helyzet csak javulni fog, hiszen az elhanyagolt parkot a kft. felújítja, ráadásul az épülő parkolót a környék lakói ingyen használhatják. A lakosság mégsem elégedett. Ragaszkodtak volna a szép nagy, árnyékot és oxigént adó fáikhoz, és a légszennyezéssel és zajjal járó bekötőút és parkoló helyett a zöld gyephez.
Ez azt jelenti, hogy az emberek nehezen ismerik fel érdekeiket?

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.