kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mit igen, mit nem...

A hunzák
Az India északi részén élő hunza népet különösen hosszú élet és jó egészség jellemzi. A civilizációs betegségeket nem ismerik. Egyáltalán nem esznek hántolt (fehér) rizst, cukrot, húst és sót (a szintetikus táplálékokról még csak nem is hallottak). Táplálékuk helyben termő gyümölcsökből, zöldségekből és gabonából áll.
Dr. Oláh Andor
közlése nyomán
Az ecet egészségkárosító hatása
Magyarországon évente körülbelül tízmillió liter ecetet gyártanak.A 20%-os eceteszenciában szintetikus ecetsav is található, biológiai erjesztésű ecettel hígítva. A legtöbb európai országban már tilos szintetikus alapanyagú ecetet étkezési célra felhasználni, mert metil-alkoholt és formaldehidet tartalmaz (sejtmérgek).
Magyarországra legálisan behozható a szintetikus ecetsav, s ezt vízzel hígítva lényegesen olcsóbban állítható elő az ecet, mint biológiai erjesztéssel, hagyományos módon.
A hamisítók legális palackozó és szállító-hálózaton keresztül juttatják árujukat a kereskedelembe.
Az aszpirin
Fő hatóanyaga az acetil-szalicilát. A lépten-nyomon szedett gyógyszer előnyei közismertek. Hátránya viszont, hogy elősegíti a gyomorfekély kifejlődését, gátolja a véralvadást és lassítja az alkohol lebomlását a gyomorban. Az E-621, 622, 623 ízfokozó anyagok, melyek pl. levesporokban találhatók, az aszpirinérzékeny embereknél súlyos egészségkárosodást okozhatnak.
Az alumínium
Az Alzheimer-kór kialakulásának oka még nem teljesen tisztázott.Egyes kutatók szerinta szervezetben lévő nagy mennyiségű alumínium okozza. Az alumínium 89%-át az élelmiszerekkel, 10%-át a vízzel és 1%-át a levegővel juttatjuk szervezetünkbe.Ha alumínium fazékban savas vagy lúgos ételt főzünk, alumínium oldódhat ki az edényből. Egy ausztrál orvos vizsgálatai szerint azoknak az embereknek, akik a főzéshez alumíniumedényeket használnak, kétszer gyakrabban törik a csontjuk, mint azoknak, akik ilyesmit nem tesznek.
Rózsahegyi Márta-Wajand Judit:
Kémia itt, kémia ott,
kémia mindenhol!
című könyve alapján
(Nemzeti Tankönyvkiadó — ELTE Eötvös Kiadó Bp. 1995. )



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.