kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Nem lesz benzinkút Gazdagréten!

Amint lapunkban már beszámoltunk róla, Gazdagréten a Mol Rt. már évek óta egy új benzinkút létesítését tervezi. A XI. kerületi önkormányzat támogatta az elképzelést, azzal a indokkal, hogy a benzinkútból befolyt összeget a közbiztonság növelésére, egy gazdagréti rendőrőrs létesítésére fordíthatják.
A lakosság kezdettől fogva ellenezte az ötletet, mivel a kutat a lakótelep területére, egy óvoda és egy orvosi rendelő tőszomszédságába tervezték. Az önkormányzat azonban idén szeptemberig kitartott az elképzelése mellett.
Szeptember 4-én a Környezetvédelmi Bizottság ülésén csupán egy képviselő ellenezte a benzinkút létesítését. A lakossági nyomás hatására viszont a polgármester kijelentette, amennyiben a lakosság nagy része nem akarja a benzinkutat, ő hajlandó elállni szándékától. A MOL Rt. finanszírozásában felmérést végeztek, amely kimutatta: a lakosság 75%-a volt a benzinkút ellen (a rendőrőrs létrehozásával összekapcsolva is 68% ellenezte) s csupán 6%-a helyeselte (a rendőrőrs létesítése esetén 10%.).
Október 27-én egy lakossági fórumon — amelyen a Levegő Munkacsoport aktivistái is részt vettek — a polgármester ismertette a felmérés eredményét. A fórumon jelenlévő gazdagrétiek is egyöntetűen a benzinkút építése ellen foglaltak állást.
Október 28-án az önkormányzat képviselőtestületi ülése a benzinkutat magába foglaló rendezési tervet szavazással elvetette. Gratulálunk a Gazdagréti Polgárok Egyesületének, amely aktív munkája volt a siker egyik alapköve.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.