kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Beépül-e a Tétényi-fennsík?

Vannak, akik szeretnék, ha a főváros engedélyezné a Budatétényi-fennsík beépítését, mások, főként a környezetvédők ezt elvetendő ötletnek tartják, és nem támogatja Budafok-Tétény önkormányzata sem.
A ritka természeti értékekkel rendelkező fennsíkot a természetvédők már tíz éve szerették volna védetté nyilvánítani, de a kezdeményezéseket az akkori tulajdonos, a Honvédelmi Minisztérium többször elutasította. A minisztérium évekkel ezelőtt külföldi és hazai befektetőknek adta el a több mint 130 hektáros területet, azzal kecsegtetve a vásárlókat, hogy az önkormányzat beépíthető területté nyilvánítja át, és megkezdődhet a beépítése. Ezt csak az akadályozhatja meg, ha a főváros a fennsíkot védett természeti területté nyilvánítja. A kerületi önkormányzat már korábban szerette volna kimondatni az országos védettséget, de az illetékesek csak helyi védettséget javasoltak. A természetvédelmi törvény a védettség megállapításának jogát időközben megvonta a helyi önkormányzatoktól és fővárosi hatáskörbe utalta. Pedig az önkormányzat az előző ciklusban hozott határozatot a helyi védettségről, de az nem volt kellően alátámasztva szakmai anyagokkal, és hatósági véleményekkel, így csak kívánság maradt.
A Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület Kecskés Ferenc biológus szakértő és mások közreműködésével 1991-ben kezdte meg a fennsík természetvédelmi értékek szisztematikus feltárását, majd erről könyvet is megjelentetett. A Természeti kincsek Dél-Budán c. kiadványból a többi között megtudhatjuk, hogy a területen gazdag az élővilág, különleges, egyedi sziklagyepek, bokorerdők találhatók, az állatvilágot ritka lepke- és pókfajták képviselik, amelyek azonban már ki vannak téve az urbanizáció veszélyeinek. Megmentésük természetvédelmi érdek. Az elmúlt évben Seregélyes Tibor botanikus és Merkl Ottó zoológus vizsgálta meg a területet, felállították a botanikai-természetvédelmi értékkategóriákat, javaslatot tettek a terület felhasználására. A főutak mellett 40-60 méteres, természeti károkozás nélkül beépíthető területeket határoltak le, elkülönítették a védendő úgynevezett magterületeket. E sáv beépítése talán megakadályozná az utak melletti szemétlerakást, az illegális szeméttelepek kialakulását. Más szakértők szerint viszont hibás az a koncepció, hogy az utak melletti beépítés a terület védelmét szolgálná, hiszen a szennyvíz elvezetése nem megoldott. A beépítés kezdete pedig talán csak első lépés lenne az építési tilalom enyhítésre. Az elmúlt év végére újabb javaslat készült a lehatárolandó területekről, mely szerint az utak melletti 100 méteres lepusztult terület lenne beépíthető. A fennsík védelmének témájával helyi civil társulások is foglalkoznak, a többi között Zöld Karvaly Természetvédelmi Csoport. Véleményük szerint a közösség érdeke csak az állapot megőrzése, illetve a terület rehabilitációja lehet, megvédve azt az illegális szemétlerakóktól és a beépítőktől. Az elmúlt év októberében tartott, a fennsík jövőjével foglalkozó kerületi ankéton megállapították, hogy a terület tovább romlott, a szemétlerakás mellett megindult a legeltetés is.

Budapest Általános Rendezési Tervének (ÁRT) koncepciója szerint a főváros törvényi feladatai szabják meg a fővárosi érdekek körét, azt, hogy melyek a beépíthető, illetve nem beépíthető területek. Schneller István Budapest főépítésze az ÁRT-ról nyilatkozva (Napi Gazdaság 1997. március 13.) a többi között azt is elmondta, hogy negatív folyamatnak tekintik azokat a városszéli fejlesztéseket, amelyek a város további terjeszkedését eredményezik. Ezzel kapcsolatban rossz példaként a volt tsz-területek felaprózását, a zártkertek szedett-vedett lakóterületté alakítását említette. A főváros a területi bővülés helyett a belső városrészek rehabilitációját, a regionális központok kiépülését támogatná.
A területet csak a főváros minősítheti át. ők egyelőre kitartani látszanak amellett, hogy a területet zöldterületként kell megtartani, ahogy az ÁRT-tervezete is tartalmazza. Lehet, hogy csak annak elfogadásakor dől majd el: beépül-e a Tétényi fennsík?
—tak-



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.