kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
El Niño és társai

Az üvegház-gázok feldúsulása a légkörben nem csupán jövőnket fenyegeti, hanem már ma is tapasztalhatjuk következményeit. A globális felmelegedés hatása érzékelhető. A tengervíz hőtágulása miatt az elmúlt 100 évben a globális tengerszint hozzávetőleg 10-25 cm-rel emelkedett. A további emelkedés az alacsonyabban fekvő területek lakóit fosztaná meg otthonuktól. 50 cm-es emelkedés 92 millió embert, 1 méteres pedig 118 millió embert érintene közvetlenül. Egyre több olyan, nehezen megmagyarázható, sokszor tragikus időjárási rendellenesség fordul elő, amelyeket gyakran kapcsolatba hozzák az El Niño jelenséggel.

Az El Niño jelenség nem új, de a legutóbbi évtizedekben több ízben igen erős formában jelentkezett, s vannak, akik feltételezik, hogy ennek a globális felmelegedés az oka. Az elnevezés egyébként spanyol eredetű, és a gyermek Jézust jelenti. Eredetileg a perui halászok nevezték így azt a meleg áramlatot, amelyik rendszerint karácsony környékén jelentkezett. Ma ezt a szót szakkifejezésként használják a Csendes-óceán középső és keleti részén rendszeresen előforduló felszíni vízmelegedésre, amely drámaian megváltoztatja a környező területek időjárását. Egyes területeken erős szárazságot okoz, ami erdőtüzekkel, a termés elpusztulása miatt éhínséggel és járványok terjedésével jár együtt. Ugyanebben az időszakban más területeken megszaporodnak a ciklonok és a pusztító erejű hurrikánok, valamint Amerika nyugati partvidékén erős esőzések és árvizek keletkeznek.
Az El Niño átlagosan négy-öt évente jelentkezik. Az első feljegyzések 1791-ből erednek róla, amikor "szinte teljesen elpusztította" az ausztráliai Új-Dél-Walest. Az utóbbi időben még erősebben és kiterjedtebben fordul elő. Különösen erős volt az 1982-83-as évi, amikor 16 trópusi ciklon keletkezett, amelyek közül több is erős hurrikánná változott. Ugyanebben az évben halhiány miatt összeomlott a perui szardellahalászat, hatalmas erdőtüzek keletkeztek Borneóban, a tájfunok pedig letértek szokásos útjukról, s feldúlták Hawaii és Tahiti szigetét. Ugyanakkor az Egyesült Államok déli területein a szokásosnál sokkal több esőzés volt, sokszor vihar és árvíz is.
Az ausztráliai Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet keretében két tudós, Reid Basher és Xiaogu Zheng készített egy tanulmányt az El Niño jelenségekről. Véleményük szerint az utóbbi időben lényegesen felerősödtek a trópusi ciklonok, és az utolsó húsz évben 28%-kal megemelkedett a Csendes-óceán déli részén a ciklonképződés valószínűsége.
Jelenleg szintén pusztít az El Niño. Indonéziában hatalmas erdőségek égnek, melyek nem maguktól gyulladtak meg — az ültetvényeknek sokszor erdőégetéssel "csinálnak helyet" a nagybirtokosok —, de a monszunok elmaradása miatt már hatalmas területekre terjedt ki az erdőtűz, melyeket emberkéz már nem képes eloltani. Az erdőtűz füstje már egész európányi területet borít be, ami húszmillió lakost érint közvetlenül. Eddig többezer ember betegedett meg, és előfordultak halálos füstmérgezések is. A szárazság miatt is sokan meghaltak, és a kolera is tizedeli az embereket. Kiszáradtak források, tönkrement a termés, és becslések szerint 90 ezer emberen mutatkoznak már az alultápláltság jelei.
Ausztráliában a nagy szárazság miatt fennáll a bozóttüzek veszélye, és a gazdálkodókat egyre nagyobb próbatételek elé állítja a víz hiánya. Kínában is nagy a szárazság, és Indiában is sokkal szegényesebb volt a munszun, mint a szokásos.
David Rind, a NASA New Yorki Goddard Intézetének munkatársa szerint az El Niño jelenségek fokozódása a globális felmelegedésre vezethető vissza, mivel óceánok nagyobb mértékű felmelegedése erősebb áramlásokhoz vezet, s ez szélsőséges időjárási jelenségeket idéz elő.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.