kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A szlovákoknak is ráfizetés

A Profit nevű szlovák gazdasági hetilap 98/6-os számában részletesen beszámolt a bősi erőművet építő Vodohospodarska Vystavba Bratislava (VVB) pénzügyi helyzetéről.
A VVB eddig 18 milliárd koronás kölcsönt vett fel a bősi erőműre. Összesen eddig 27 milliárd koronát költött rá. Nemrég még arról beszéltek, hogy ezen kívül még 7 milliárd korona felvétele szükséges, de ma már 10, 6 milliárd koronát emlegetnek. A VVB a kamatokat is képtelen önerőből fizetni, a visszafizetésre garanciát vállalt kormány szerzett — meglehetősen magas kamatú — kölcsönt a kamatok kifizetésére.
Ebből a lehetetlen anyagi helyzetből egyetlen dolog segítheti ki a VVB-t: a vízenergiával termelt olcsó elektromos áram. Valójában viszont ilyenől szó sincs. A bősi erőmű ellen emelt szót a szlovák villamos művek is, hiszen az új erőmű nagyon megdrágítja majd az áramot. Ha a magyar fél nem akar áramot, a szlovák legalább kétszer olyan drága lesz, mint korábban.
A felelőtlen kölcsönök ellensúlyozására két módszer lehetséges:
1.) Az energiaárak emelése, amit a lakosság közvetlenül érez majd a bőrén;
2.) A tartozást kifizetik az államkasszából, amit a lakosság szintén érezni fog a bőrén — egy kicsit később, de annál fájdalmasabban.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.