kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
OLVASÓINK ÍRTÁK

Tisztelt Szerkesztőség!
Az alábbi levelet a HVG-nek írtam, amely sajnos nem közölte. Ezért kérem Önöket, hogy hozzák nyilvánosságra. A lakásaink szinte eladhatatlanok, sok az asztmás beteg, s egyre többen haltak itt meg rákban. Azok, akik 30-40 éve költöztek ide az akkor csendes, nyugodt, jó levegőjű, fákkal teli környékre, nem láthatták előre, hogy ilyen rövid idő alatt, ennyire embertelen módon fognak átalakítani egy fővárosi lakóterületet. Ha a korábbi állapotokat már nem is lehet visszaállítani, abban kérem a segítségüket, hogy ne romoljon tovább a helyzet.
"A HVG április 4-i számában megjelent Szabó Gábor által írt »Exportingatlanok sorsa. Parti képtelenség« című cikkhez a következőket fűzném: A cím igen találó, ha a képtelenség szót nézzük, ugyanis valóban képtelenség egy ilyen témáról egyoldalúan írni. A cikk végig a Szabadság hídtól a Lágymányosi hídig terjedő pesti Duna-parti szakasz beépítési lehetőségéről szól, mivel csak így képzelhető el a Belváros meghosszabbítása.
A cikkben egyetlen mondat nincs arról, hogy az itt élő Soroksári úti lakosok (ők is emberek) vajon mit is szeretnének, és az ő elképzelésük egyezik-e a profitra éhes beruházókéval. Mi, akik nap mint nap, évtizedek óta elszenvedjük a Soroksári út zaj- és légszennyezését, bármilyen furcsán hangzik, nem kérünk a Duna-partra hatalmas betonépületeket, hogy ezáltal a Soroksári út átszellőzése sokkal rosszabbá váljék. Közismert a statisztikai adat, hogy a budai lakosok halálozási és megbetegedési mutatóik sokkal jobbak, mint a IX. kerületi embereké. Örülnénk, ha a mi életünket sem akarnák tovább rövidíteni.
Sok szó esik manapság az Európai Unióhoz való csatlakozásunk feltételeiről is. A brüsszeli elvárások egyike, hogy hazánk nagyvárosainak levegőminősége javuljon. Kezdjük ezen a partszakaszon a levegő javítását, létesüljenek itt parkok, játszóterek. Évtizedek óta a helyi képviselőink választások előtt ezt meg is ígérik. Jó lenne, ha egyszer — mondjuk az 1998-as választások után — ez valóra is válna."
Dr. Bognár I1ona
gyermekorvos
Tisztelt Levegő Munkacsoport!
Röviden leírjuk azt az ügyet, melyben segítségüket kérjük, mivel állandóan falba ütközünk, valamint az ügyben szereplők összejátszása miatt nem tudunk elérni semmit.
Előzmény: Törökbálinton az Állami Gazdaság területéről származó környezetszennyezés miatt tömeges lakossági megbetegedés történt 1989-ben. (Emiatt jelenleg is folyik per.)
1993-ban a területet 3 kamionos cég próbálta megvenni és ott kamionparkolót javítóműhelyekkel kívánt létesíteni. Mivel ezt a területet az M1-es és M7-es autópálya zárja körbe, lakossági tiltakozásra (aláírásgyűjtés) az önkormányzat a területet nem környezetszennyező ipar minősítésről átváltoztatta intézményi területté és kitelepítendő iparterületté (az ÁRT szerint). Az átminősítés hatására a kamionos cégek visszaléptek.
1997 őszén a terület egy részét a rajta levő régi gépjavító műhellyel együtt megvette a Biofilter Környezetvédelmi Kft. Mivel a telep a tulajdonosváltozás után átsorolásra került, a gépműhely működési engedéllyel nem rendelkezett. Meglepve értesültünk arról, hogy a telep területére a Biofilter Kft. veszélyes hulladék gyűjtésére és tárolására kért és kapott engedélyt. A telepet a lakóházaktól egy utca választja el. Az engedélyt úgy adták ki, hogy helyszíni szemlét nem tartottak, valamint a bejelentésben a Biofilter Kft. nem közölte, hogy lakóépületek mellett intézményi területen van a tárolási telep.
Kérésünkre helyszíni szemlét tartottak a Környezetvédelmi Felügyelőségtől, akik megállapították, hogy a veszélyes hulladék tárolása szakszerűen történik, ezért az engedély megadását fenntartják.
Ekkor derült ki, hogy január 28-án a Biofilter Kft. engedélyt kért, hogy a telepen teherautók és szemétbegyűjtő autók javítását végezhesse. A beadott környezettanulmány a telep légszennyezését határértéken alulinak minősítette, de nem tért ki arra, hogy ez a telep egy erősen szennyezett környezetben van.
A helyszíni szemle során megerősödött bennünk, hogy a Környezetvédelmi Felügyelőség nem a környezetet védi. Az önkormányzat sajnos teljesen passzív a kérdésben, sőt szinte ellenséges. Nem hivatalos értesülésünk szerint egy magas beosztású köztisztviselő patronálja a céget.
Mi nem ismerjük az erre vonatkozó törvényeket, eljárásokat, de érezzük, hogy ez a lakótelep több szennyező forrást nem bír ki.
Várjuk szíves válaszukat!
A Damjanich utca, Károlyi utca, Toldi utca, Kinizsi utca lakói nevében:
Lepsényi László



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.