kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Magyar Közlekedési Klub az 1998.évi munkaterve

A Magyar Közlekedési Klub az 1998. május 15-én tartott közgyűlésén az alábbi munkatervet fogadta el:
I. Általános
1. Javítjuk tájékoztatási tevékenységünket a tagok, a döntéshozók és a sajtón keresztül a lakosság felé. Ezen belül továbbra is folyamatosan jelentetünk meg cikkeket a LÉLEGZET c. havilapban.
2. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az érintett tárcák és egyéb hatóságok illetékeseivel.
3. Próbáljuk élénkíteni a kapcsolatot a vidéki tagszervezetekkel, és újabb szervezeteket bekapcsolni munkánkba.
4. Fenntartjuk szoros együttműködésünket a Levegő Munkacsoporttal és további partnereinkkel.
5. Folytatjuk az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) kelet-európai irodájának működtetését és aktív részvételünket az ECO TENDENCEE nevű kelet-európai közlekedési-környezetvédelmi koalícióban.
II. Projektek
1998-ban kevesebb területen vállalunk feladatokat, de ott hatékonyabban dolgozzunk.
1. EU-bővítési projekt: folytatjuk részvételünket a Magyar Természetvédők Szövetsége által irányított projektben, melynek célja feltérképezni, hogy milyen módon készülnek fel a hatóságok (minisztériumok) és a környezetvédő civil szervezetek az Európai Unió bővítésére, valamint egy tanulmány elkészítése a várható környezetvédelmi hatásokról a közlekedés területén. A Magyar Közlekedési Klub ebben a projektben jelenleg a közlekedési munkacsoport koordinálását végzi.
2. Vasúti mellékvonalak megmentése: szükségesnek látszik ezzel a kérdéskörrel továbbra is foglalkoznunk, mivel a közlekedési alapszolgáltatás újradefiniálása és forráshiány miatt a mellékvonalak kérdésköre még mindig nem zárult le. Tervezzük az együttműködés bővítését a szaktárcákkal (KHVM, KTM, BM) és a további szoros együttműködést a MÁV illetékeseivel (Döntés-előkészítő Csoport, Beruházási és Fejlesztési Főosztály, Személyszállítási Főosztály).
3. Autópályák: a nagyszabású autópálya- és gyorsforgalmiút-építésekkel kapcsolatban tervezzük a közlekedéspolitikai koncepció szakági tanulmányainak véleményezését, a "szennyező, fizess!" elv további terjesztését, a nemzetközi pénzintézetek hiteleinek nyomon követését. Lobbytevékenységet a helsinki közlekedési folyosók legkörnyezetbarátabb megvalósításáért és nemzetközi összefogást a hasonló környezetvédő szervezetekkel. Az autópályák alternatívájaként aktívan népszerűsítjük a kombinált fuvarozást és a logisztikai központok létrehozását.
4. Tömegközlekedés fejlesztése: nem született még megnyugtató megoldás a helyi és országos tömegközlekedési vállalatok pénzügyi helyzetének tisztázására. A helyi önkormányzatok, a MÁV és VOLÁN társaságok által nyújtott szolgáltatások színvonalának emelése érdekében folytatni tervezzük lobbytevékenységünket a közlekedési és pénzügyi tárcáknál. A lakosság tájékoztatásával és a társadalmi részvétel fokozott megvalósításával szeretnénk elérni a tömegközlekedés színvonalának emelését. Folytatjuk tevékenységünket a Budapesti Közlekedési Szövetség mihamarabbi megalakítása érdekében.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.