kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Például Királyerdő...

Királyerdő Csepel egyik legfontosabb zöldterülete. A 45 ezer négyzetméteres terület a háború után fa- és homoklelőhelyként szolgált az építkezésekhez, a hetvenes évektől viszont a Pilisi Parkerdő gondozásába vette. Az erdőt a környékbeli lakosok is gondozzák, rendben tartják. Az iskolákból oda járnak a gyerekek torna órákra, és a felnőtt lakosság is gyakran keres itt felüdülést. Az erdő a környék tüdeje, sokféle kisállatnak, baglyoknak lett élőhelye, s néhány védett növény is elterjedt itt (kosbor, árvalányhaj).
A kerületi önkormányzat többször próbálkozott az erdő építési övezetté történő átminősítésével. A Fővárosi Önkormányzat ehhez nem járult hozzá. Ennek ellenére a csepeli önkormányzat kidolgozott egy részletes rendezési tervet, amely szerint az erdőt lakóparkká alakítanák át. Márciustól egy kis, különálló területen már el is kezdődtek az ezzel kapcsolatos munkálatok — még pikánsabbá teszi a sztorit, hogy az eddigi építkezések a kerületi önkormányzat rendezési tervével sincsenek összhangban.
A lakosok Demszky Gábor főpolgármesterhez fordultak panasszal. A válaszlevélből — amit Pólay István, a Környezetvédelmi Ügyosztály vezetője írt alá — kitűnik, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak nem is volt tudomása a kerület részletes rendezési tervéről. Pólay úr megírta, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak nem áll módjában felülbírálni a kerületi testületek rendeleteit.
Garmadával jutnak el hozzánk olyan ügyek, ahol az önkormányzat és a lakosság érdekei ütköznek. Az önkormányzatok eladják, beépítik zöldterületeiket, mivel ebből közvetlen bevételük van, a zöldterületek fenntartásából pedig csak kiadásuk. A lakosság jóléte, egészségi és kedélyállapota nehezen állítható szembe a rövid határidőn belül befolyó pénzösszegekkel. Pedig valójában a park talán az egyik legjobb befektetés, hiszen a környező ingatanok értékét igen erősen emeli. Másrészt pedig: kinek az érdekeit is hivatott képviselni az önkormányzat?
Közelednek az önkormányzati választások. Ennek szellemében elgondolkodhatunk azon, hogy mit tett az önkormányzat a választópolgárokért, és mit várunk tőle.

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.