kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A fák értéke

A "Szabályozott fakivágás" című cikkből megismerhettük az érvényes rendeleteken alapuló jelenlegi önkormányzati eljárást. Minden önkormányzat megkapta azonban a Belügyminisztérium állásfoglalását (147/1992. számú Kormányrendelethez fűzött 1994. évi BM-ajánlás) vagyonkatasztere elkészítéséről, amelyben a fák értékelésére egy sokkal értékarányosabb, a zöldterületek védelmét jobban figyelembe vevő módszer található (Radó-féle módszer). Nincs tehát semmiféle akadálya annak, hogy az önkormányzatok, saját rendeletalkotási jogukkal élve, ez utóbbit vezessék be. (Lásd még Dr. Radó Dezső—Kokics Tibor: "Útmutató az önkormányzatok zöldfelületi feladatainak ellátásához". Településfejlesztési füzetek 20. BM 1996. 63. old.)
Mi a módszer lényege?
A településeken található fák legfontosabb funkciója az oxigénkibocsátás. Ez a háromdimenziós lombfelülettel (asszimilációs felülettel) arányos. Éppen ezért az egydimenziós törzsátmérő nem ad reális képet a fa értékéről. Könnyen belátható, hogy 4-5 db páréves facsemete nehezen vethető egybe egy 15-20 éves egészséges fával, pedig az említett építési rendeletek ma ezt teszik. (Mintegy 10-15 év alatt válik egy zöldterület teljes értékűvé.) A két számításmód között átlagban 1:10-es értékkülönbözet adódik, 40-50 éves fánál pedig ennél még jóval több. Egy szabvány 4 éves szabadgyökerű magas kőris 1998. évi faiskolai ára 2600 Ft. 50 évesen ugyanennek a fajnak egy életképes, ép lombú egyede az asszimilációs felület alapján eszmei értékben 780 000 Ft.
Dr. Radó Dezső legújabb tanulmánya (A városi növényzet komplex értékelése — egyszerűsített módszer, Budapest, 1998. Kézirat 18. old.) útmutatást ad, hogyan lehet általában is pénzben kifejezni a városi növényzet (fa, cserje, pázsit) értékét. Az eszmei értéket az életkor és a lombkorona állapotának függvényében határozza meg annak alapján, hogy a fa addigi élete során hány tonna szén-dioxidot, port, zajt szűrt ki a levegőből, mennyi párát porlasztott szét, illetve mennyibe került az ültetése, gondozása. (Egy-egy tonna levegőszennyezés megszüntetésének költségére EU-direktívák vannak.) Hasonló módon lehet megállapítani egy m 2 pázsit asszimiláló felületét, illetve értékét is.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.