kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Olvasóink Írták

Uniformizálódjunk, vagy mentsük saját értékeinket?
A régi amerikai sikerfilmek jellegzetes alakja a magányos cowboy, ki ügyes, okos, erős, bátor, ő az, akinek sikerül legyőznie a rosszakat. A filmipar fejlődik, a díszletek változnak, de a sémák maradnak. Az akciófilmek, a családregények, sőt, a gyerekeknek szánt rajzfilmek is egy kaptafára készülnek. Az árut el kell adni!!! A gyártóknak az az érdekük, hogy terméküket minél olcsóbban állítsák elő, és viszonylag drágán, a lehető legnagyobb mennyiségben el tudják adni. Nem baj, ha rossz, értéktelen, haszontalan, elég, ha a tökéletesség látszatát kelti. Szabad reklámozni és forgalmazni egészséget súlyosan károsító anyagot, műszaki cikket, kulturális terméket, viselkedésformát, sőt, "vallást" is. A jól "megcsinált" popsztár ma már imádott istenségként funkcionál bizonyos kultúrkörökben. A "boldogságot" tabletta formájában árulják, a pillanatnyi élvezet egyre jobban felértékelődik. Nem létezik a múlt, se a jövő, csak az számít, ami most van.
Magyarországon felnőtt a "Pampers bébik" első nemzedéke. Édesanyjuk soha nem mesélt nekik, de a tévé, a video és az internet javaiban kedvére dúskálhatott. A természetes emberi kapcsolatok hiánya és a technika áldásainak bősége lehetetlenné teszi a személyiség egészséges fejlődését. Az importált tömegkultúra hatása alá került fiatal boldogan igazodik mindenhez, ami "modern", de nem ismeri és mélyen lenézi a nemzeti kultúra valódi értékeit. A dohányzás és az alkoholfogyasztás mellett ma már a kábítószer élvezete is tömeges méretű, és egyre fiatalabb korosztályt veszélyeztet. Az egészséges életmódot az egészségesnek látszani akarás helyettesíti, ezért olyan anyagok használata terjed, amelyek segítségével könnyen és gyorsan szuper külsőt, illetve kondíciót kaphatnak a páciensek.
Magyarországon a kedvezőtlen tendenciák ellenére nem olyan rossz a helyzet, mint amilyennek látszik. Az elüzletiesedő világ még nem ölte meg a kultúrát. Vannak még szellemileg, erkölcsileg magas szinten álló tudósok, művészek és "egyszerű" emberek. És vannak gyerekek, akik csodálni képesek a természet szépségeit, és tudják, hogy nemcsak az orrszarvút kell megvédeni a kipusztulástól, hanem a fűszálon mozgó különleges formájú hernyót is. Ezek az átlagostól kissé eltérő, központban nem álló, különc, csodabogár lányok és fiúk a nemzet igazi kincsei.
Mikola Béla
Bátaszék
Divat az ámokfutás
Egy üdülőtelepre vezető országúton három motoros fiú élvezi a sebesség mámorát. A megengedett sebességet jócskán túlszárnyalva meglátnak egy szabályosan közlekedő kerékpárost. Az egyik — viccből —nagyon közel megy hozzá, és közben még jobban rágyorsít. Nem történik baj, csupán a kerékpáros az idegességtől öt percig képtelen folytatni az útját. A fiúk vidáman eltűnnek a láthatáron.
Egy kisváros főutcáján egy csodaautóból árad a "legmodernebb zene", de ennek nem minden járókelő örül. Egy riporter megállítja a kocsit. A húsz év körüli fiatalember büszkén mutatja meg a hátsó ülések helyére szerelt három különleges minőségű hangfalat. Mikor a hangerőre terelődik a szó, a srác határozottan állítja, hogy ez a zene nem hangos, és a legkisebb jelét sem adja annak, hogy hajlandó lenne lemondani furcsa kedvteléséről.
Cs. E., a népszerű magyar műsorvezető és popsztár autójával halálra gázolt egy 25 éves rendőrt. Egy újrajátszott riportban Cs. E. elmondja, mennyire szeret autót vezetni, és vezetés közben is teljes hangerővel hallgatja a zenét. Valósággal dicsekszik vele, hogy már több kocsit összetört.
Nem tudom, mit kap Cs. E. a bűnéért, hisz rajongói most is védik. Remélem, a törvények szigorodása meg fogja állítani a társadalom számára legveszélyesebb folyamatokat. Ez mindannyiunk elemi érdeke.

K. L.


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.