kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Gyerekek és miniszterek


A Zöld Szív X. Országos Találkozóján Budapesten sok érdekes és megírandó esemény történt, amelyekről később részletesen is beszámolunk. Most csak a háromnapos rendezvénysorozat egyetlen délelőttjének történetével foglalkozom, amely a "Jó napot, Miniszter Úr!" összefoglaló címmel illethető. Még az elmúlt esztendőben hirdetett versenyt a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom a tagjai számára. A Levegő Munkacsoport, amely kezdettől fogva aktívan közreműködött a rendezvény megszervezésében, azt javasolta a győztesek jutalmaként, hogy szóban is elmondhassák a minisztereknek gondolataikat a környezetvédelemről.
A nyertes gyerekek hónapokon keresztül készültek a találkozásra. Többségük vidékről, hosszú utazás után érkezett. A gyerekeket Göncz Árpád köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés alelnöke, Pepó Pál környezetvédelmi miniszter, Pokorni Zoltán oktatási miniszter, Torgyán József földművelésügyi és városfejlesztési miniszter, Katona Kálmán közlekedési, hírközlési és vízgazdálkodási miniszter, Hámori József, a nemzeti kulturális örökség minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter fogadta.
Debrecenből a Kettesi Aladár Általános Iskola és Diákotthonból érkezett a Harmatcseppek zöldszíves csoport, rajtuk kívül Barcsról érkezett három középiskolás lány is. Ôket kísértem a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba. Sajnos, Torgyán József miniszter úr elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott megjelenni a találkozón, de Tallós Emil úr titkárságvezető fogadta a miniszter úr nevében a csoportot. A rövid bemutatkozás után a gyerekek előre feltett kérdéseire válaszolt Gráczer Imre, a Vízgazdálkodási Főosztály osztályvezetője, Bartha Pál, az Erdészeti Hivatal főtanácsosa, Kollár Róbert, a kisgazda frakció parlamenti titkára és Ártim László területfejlesztési munkatárs. Öröm volt látni, hogy a szakemberek komolyan veszik a gyerekeket, kérdéseikre szakszerűen válaszolnak. Két teljes órát töltöttünk a minisztériumban. Gaálné Szilágyi Ibolya tanárnő nagyon büszke lehet tanítványaira, hiszen tájékozottságuk és udvarias viselkedésük egyaránt a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom dicsőségére válik. A többi minisztériumban tett látogatásról és a találkozó egyéb eseményeiről következő számunkban részletesebben is beszámolunk.

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.