kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport ülésein történt

A Levegő Munkacsoport 1999. április 16-i és 30-i ülésein az alábbi témákat vitattuk meg:
A Széna térre vonatkozóan megállapítottuk, hogy a Mammut II. építési engedélye kiadásának két feltétele hiányzik: a közlekedési és a környezetvédelmi tanulmány. A II. kerületi Önkormányzat jegyzője elfogadta ügyfélként a helyi környezetvédő szervezetet. A Föld Napján látványos tüntetést szerveztek a Széna téri parkban, ahol számos jelentős társadalmi szervezet — köztük a Levegő Munkacsoport is — képviseltette magát, és a járókelők között a témával kapcsolatos szórólapokat osztogattak.
Az Erzsébet téri zöldterületi elképzelésekről Dr. Radó Dezső elmondta, hogy mivel hiányozni fog az altalaji kapcsolat, a mélygarázs felett nem lehet teljes értékű zöldfelületet létrehozni, azonban még így is érdemes bokrokkal, cserjékkel tarkított parkot kialakítani. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nemzeti Színház immár harmadik tervezett helyszínén, a Városligetben nagy mennyiségű értékes faállomány kipusztításának veszélye fenyeget. Ezzel kapcsolatban nyilatkozatot fogadtunk el.
J. Halász Judit beszámolt arról, hogy érdi lakóövezetben történő ipari légszennyezés ügyében nem történt kedvező fejlemény, a Levegő Munkacsoport képviselőit csak az aljegyző fogadta. A helyi önkormányzat — bár karhatalommal is megtehetné — nem hajlandó bezáratni az Ostorházi Kft. üzemeit, aki újra beadta engedélykérelmét, ezúttal vizes bázisú festésre, bár nem azzal dolgozik (ld. a Lélegzet májusi számát!).
Az ürömiek képviselője elmondta, hogy a lakosságot a Környezeti Jog és Management Egyesület (EMLA) képviseli a természetvédelmi területen történő illegális szemétlerakás, valamint a szennyvízátemelő helytelen telepítése elleni ügyben, és továbbra is számítanak a Levegő Munkacsoport segítségére, amit már korábban vállaltunk és folyamatosan meg is teszünk.
Papp István, a Pagony Környezetvédő Egyesület képviselője elmondta, hogy a XII. kerületi Thomán István utca és a Mártonlak utca tervezett összekötése által veszélyeztetett erdőterület ügyében a jelenlegi polgármester egyetért dr. Radó Dezsőnek a témára vonatkozó szaktanulmányával, mégsem foglal egyértelműen állást, és a szóbanforgó erdőt "csak beerdősült területnek" titulálja, előrevetítve a jelenlegi 71-es (zöldterületi) övezetből építési övezetbe való besorolásának lehetőségét is. Úgy határoztunk, hogy továbbra is megadunk minden szakmai és egyéb segítséget az erdő és a helyi lakosság érdekeinek védelmére.
Az I. kerületi Corvin téri gesztenyefákat is végveszély fenyegeti a mélygarázs tervének újbóli felmerülése miatt. A helyi lakók képviselője elmondta, hogy az Önkormányzat szerint 58 milliós kártérítést kellene fizetnie, ha a létesítmény nem épülne meg. Úgy látszik, hogy a lakosságot képviselni hivatott Önkormányzat kevésbé fontos szempont, hogy környék lakóházai károsodhatnak a mélygarázs építése miatt. A helyi lakosok és a Levegő Munkacsoport tiltakozása ellenére több szép nagy gesztenyefát vágtak ki a Bem rakparti szabadtéri mozi területén, mivel erre a helyre szállodát kívánnak építeni. Egyetértettünk a lakók jogos felháborodásával, amit az egyre fogyatkozó zöldterületek elleni újabb merényletek váltottak ki. A helyi megmozdulások támogatása mellett erősíteni igyekszünk a jogalkotásban való részvételünket annak érdekében, hogy megfelelő jogszabályokkal és hatósági intézkedésekkel védjék meg a még meglévő zöldfelületeket.
A parlagfűről szóló veszprémi konferenciáról dr. Farkas Ildikó számolt be. Többek között elhangzott, hogy szükség lenne miniszteriális koordinációra is, de az FVM ódzkodik ettől. Határbejárások során felmérték a területek 20%-át, megállapítva, hogy ezek 23%-a parlag. Szó esett a gyűjtés módozatairól, virágzás előtti kaszálásról, komposztálásról, biogáz céljára való felhasználásról. A gyermekeknek már 30%-a vált érzékennyé a parlagfű pollenjeire. A Levegő Munkacsoportnak e tekintetben erősíteni kellene az emberi tevékenységből származó légszennyezéssel kapcsolatos felvilágosító munkát, mivel ezek a károsanyagok megsokszorozzák a pollen veszélyességét.
Kelemen József, az Országos Kerékpárút-Hálózatért Alapítvány képviselője a kormány autópálya építési terveivel kapcsolatban kijelentette, hogy a közlekedéspolitikai koncepció és a gyakorlat ellentmondásokkal teli. Ezzel összefüggésben megemlítettük, hogy a Hajdúböszörményben tartott országos találkozón a Közlekedés Szekció írott üzenetet adott át a Környezetvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárának arról, hogy az európai tranzit közlekedési folyosókat ne közutak, hanem vasutak formájában építsék ki. Úgy határoztunk, hogy megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljunk az autópálya-építési program miatt, mivel az sérti az egészséges környezethez való alkotmányos jogainkat.
A hajdúböszörményi országos találkozót értékelve megállapítottuk, hogy a rendezvény sikerült, a korábbiaknál jóval erősebb együttműködési készség érződött a megjelent szervezetek között. Úgy döntöttünk, hogy támogatjuk ezt a folyamatot, és törekszünk a mozgalmon belüli összefogás, együttműködés erősítésére.
Az M0-s északi szektorának jelenleg épülő szakaszával kapcsolatban Fokvári Katalin, a Káposztásmegyeri Környezetvédők Körének elnöke elmondta, hogy a kerületi bíróság a Fővárosi Bírósághoz továbbította az ügyet, mivel a várható kártérítési igény több mint százszorosa annak az értéknek, mint amiben a kerületi bíróság dönthet (ez legfeljebb 10 millió forint). Sajnos emiatt a per tovább húzódik, miközben az építkezés nagy erőkkel folyik tovább. A lakók által leginkább kifogásolt káposztásmegyeri csomópont építését is újrakezdték. Mivel a helyi lakók is úgy látják, hogy jelenleg minden egyéb lehetőséget kimerítettek a súlyosan környezetpusztító beruházás ügyében, úgy döntöttünk, hogy közös tüntetést szervezünk a Közlekedési Minisztérium előtt.
J. Halász Judit beszámolt arról, hogy a budai oldal érintett lakossága aláírásgyűjtést kezdeményezett a tervezett Újpesti közúti híd ellen, kérve a IV. és XIII. kerületi lakosság segítségét is. Segítettünk az aláírási ív szövegének megfogalmazásában és felajánlottuk segítségünket az aláírásgyűjtéshez is.
Schnier Mária beszámolt a Francia Nagykövetség által rendezett közlekedési és építési konferenciáról, amelyen a Levegő Munkacsoport több képviselője is részt vett.
A Föld Napja alkalmából rendezett demonstrációkat értékelve megállapítottuk, hogy a legnagyobb létszámú megmozdulás a Levegő Munkacsoport által rendezett tüntetés volt. Az Irínyi utcai park megvédését célzó megmozduláson jelen volt dr. Balás Piri László a XI. kerület alpolgármestere is. A tüntetés eredményeképpen esélyt látunk arra, hogy a fővárosnak ez a szép parkja megmenekül a beépítéstől.
Hajtman Ágnes beszámolt a HUMUSZ (Hulladék Munkaszövetség) Föld Napi megmozdulásáról. Bár kevesen voltak a Környezetvédelmi Minisztérium előtt rendezett eseményen, az igen látványos volt, és a tömegkommunikációban is kedvező visszhangot váltott ki. A Levegő Munkacsoport elismerését fejezte ki a HUMUSZ sokoldalú és egyre hatékonyabb tevékenysége iránt.
Lély Angéla levele által indíttatva beszéltünk a jugoszláviai háború környezetpusztító hatásairól, és elhatároztuk, hogy a kérdéssel részletesebben is foglalkozunk.
Ignéczi Tibornak, az ETKE (Erzsébetvárosi Társasházak Közös Képviselőinek Egyesülete) elnökének tájékoztatása alapján megtárgyaltuk a Rottenbiller utca, Damjanich utca, Bethlen utca és Dembinszky utca által határolt terület új kerületi szabályozási tervét, amelyet több szempontból (műemlék jellegű építmények védelme, beépítési és zöldterületi arány, lakossági beleszólás lehetősége) is aggályosnak tartottunk. Úgy döntöttünk, hogy továbbra is figyelemmel kísérjük a beruházás alakulását.
Elismeréssel fogadtuk a hírt, hogy A. Kertész Judit 14 évi környezetvédelmi pereskedésének eredményeképpen a Strasbourgi Nemzetközi Bíróság elismerte kárigényét és 1,1 millió Ft kártérítést állapított meg (ld. a Lélegzet áprilisi számát!).
Megvitattuk az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tevékenységét a környezetvédelmi ügyek kapcsán, és megállapítottuk, hogy az sok kívánnivalót hagy maga után. Úgy döntöttünk, hogy javaslatot teszünk külön környezetvédelmi ombudsman kijelölésére.
Dr. Farkas Ildikó beszámolt az Európai Környezetvédelmi Iroda brüsszeli konferenciáján való részvételéről, ahol a légszennyezéssel kapcsolatos újabb EU jogszabályok tervezeteit vitatták meg.
Lukács András beszámolt arról, hogy az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága 1999. április 26-i ülése külön napirendi pontként tárgyalt a Levegő Munkacsoport és a KKDSZ által készített költségvetési ajánlásokról. Dr. Illés Zoltán, a bizottság elnöke, valamint dr. Pap János képviselő (FIDESZ) az ajánlásokat támogatásra méltónak találták. Tompa Sándor és Szabó Imre MSZP-s képviselők szintén az anyag értékeire hívták fel a figyelmet. Turi-Kovács Béla alelnök (FKGP) szerint az ajánlásokban megfogalmazott elvekkel általában egyet lehet érteni, azonban kérdéses, hogy ezek megvalósíthatóak-e a jelenlegi magyarországi körülmények között. A Levegő Munkacsoport összességében rendkívül kedvezően értékelte a Bizottságon elhangzottakat, és biztatásként is fogadta a munka folytatására.
Lukács András és Schnier Mária beszámolt a Civil Parlament által 1999. április 17-én rendezett III. Országos Civil Gyűlésről. A rendezvényen mintegy 350-en vettek részt, akik meghallgatták és megvitatták a civil szféra és az állam kapcsolatainak javítására, a civil szféra érdekérvényesítési lehetőségeinek erősítésére tett javaslatokat. A Levegő Munkacsoport szerint a javaslatok figyelemreméltók, azonban még sok kérdést szükséges alaposan tisztázni. Különösen fontosnak és gyorsan megvalósíthatónak tűnik az a javaslat, hogy a civil szervezetek hozzanak létre ún. parlamenti tükörbizottságokat, azaz olyan testületeket, amelyek összegyűjtenék és összefognák mindazokat a szakértőket, akiket a civil szervezetek azzal bíznak meg, hogy az adott országgyűlési bizottságok tevékenységét kísérjék figyelemmel, lehetőség szerint vegyenek részt az üléseiken, továbbá javaslataikkal segítsék a munkájukat és törekedjenek arra, hogy a civil szféra sokszínű érdekei erőteljesebben legyenek jelen az országgyűlési döntéshozatalban. Lukács András vállalta, hogy ez utóbbi témával kapcsolatban további egyeztetéseket folytat más, országos jelentőségű civil szervezetekkel.

Schnier Mária


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.