kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Mérgező gázok Belgrád légterében


A NATO-bombázások felbecsülhetetlen károkat okoztak Jugoszlávia és a környező országok légterében. A NATO saját híradása szerint 2 nagy olajfinomítót és 11 olajtárolót bombázott. Több százezer tonna olaj égett el, aminek következtében több ezer tonna mérgező anyag került a levegőbe. A bombák és lövedékek olajfinomítókat, benzintartályokat, vegyi üzemeket borítottak lángba. Ezek az anyagok felhalmozódnak a légkörben, és nem csupán Jugoszlávia térségében, hanem szétszóródnak a környező országok felett is. Ezek az anyagok veszélyeztetik az ózonréteget, károsítják a szárazföldi és az édesvízi ökoszisztémákat.
Április 15-én a pancsevói Hip Petrohemija nevű vegyigyár került tűz alá. A komplexum petrokémiai- és műtrágyagyárat, valamint olajfinomítót is magába foglal. Ennek eredményeként több ezer tonna különösen ártalmas (rákkeltő) anyag került a levegőbe. A helyi jelentések szerint a mérgező felhő klórt, hidroklórsavat és foszgént tartalmaz.
Április 17-ről 18-ra virradó éjjel a NATO bombát dobott a pancsevoi PVC-t (polivinil-kloridot) és VMC-t (vinil-klorid monomert) előállító üzemekre.
Ennek következtében egyes káros anyagok koncentrációja a megengedett határérték tízezerszeresét (!) is elérte a robbantás szomszédságában. Az ezt követő napon a VCM-tartályt ellenőrzött égetéssel ürítették ki, hogy megelőzzenek egy még nagyobb környezeti katasztrófát. (A VCM egy színtelen, szagtalan, íztelen gáz, ami ugyanakkor súlyosan rákkeltő.)
A VCM-gyár körülbelül 5 kilométerre van Pancsevo központjától. Pancsevonak 140 ezer lakosa van, és 15 kilométerre fekszik Belgrádtól, ahol több mint 2 millióan laknak. És a szétáramló veszélyes és mérgező anyagokat nem állítják meg az országhatárok sem...
Mérgező gázok Görögországban
Az Északkelet-Görögországban fekvő Thraki egyeteméből jelentették, hogy az érzékelők dioxinokat és PCB-ket mutattak ki a légkörben. A légköri elemzések szerint 7—30 pikogram/m 3 a dioxinok mennyisége, és 3—10 nanogram/m 3 a PCB-ké. Az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Minisztériuma (EPA) szerint a dioxinoknak nincs olyan alacsony határértékük, amely bizonyítottan nem káros az egészségre. Már 1 pikogram is elég, hogy rákot okozzon.
A görögországi Greenpeace adatai szerint Svédországban a dioxinok mennyisége a légkörben 0,003 és 5 pikogram között mozog (ez utóbbi csak ipari zónákban fordulhat elő — Thrakiban nincsenek ilyen zónák), míg a PCB-ké 0,5 és 7 nanogram között. (Az Egyesült Államokban az olyan épületekben, ahol a levegő több mint 1,5 pikogram dioxint tartalmaz, tilos munkát végezni.)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.