kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Energia-etika

A dánok hajlandók akár többet is fizetni, ha tudják, hogy a választott áru kevésbé szennyezi a környezetet. Nemrég egy svájci üzletemberről hallottam, aki azért veszítette el a bizalmát egy tervezővel szemben, mert az a szeme láttára, ok nélkül agyoncsapott egy bogarat.
Mi még elég távol vagyunk ettől a tudatosságtól, de vannak reklámfogások, amelyek — röpke közvéleménykutatásom szerint — itt is többeket zavarnak.
Az egyik áramszolgáltató vállalat az ELMŰ Rt., klíma-akciót szervezett. Aki idén nyáron megfelelő feltételekkel új klímaberendezést szereltet fel, annak az áramdíjában X összeget jóváírnak.
Szegények vagyunk energiában. Környezetünket, külkereskedelmi mérlegünket és legtöbbünk pénztárcáját az energiafogyasztás egyre jobban terheli. Akiknek viszon nem számít, az energiaárak folyamatosan emelése, azoknak erkölcsi kötelessége lenne energiakímélő megoldások alkalmazása.
Habár a környezetbarát magatartásnak nálunk még kicsi a reklámértéke, itt lenne az ideje, hogy — különösen a monopolhelyzetben levő — vállalatok tartózkodjanak a hasonló marketing eszközöktől.
(Zárójelben jegyezzük meg, hogy Magyarország éghajlata — néhány különleges esettől eltekintve — nem igényel klímaberendezéseket. Megfelelő komfortérzetet körültekintő tervezéssel ezek nélkül is lehet biztosítani, leszámítva azt a néhány napot, amikor a városban tényleg szinte elviselhetetlen a kánikula. Az is kérdéses, hogy megoldás-e a gépi klíma a nyári forrósággal szemben. Egyre többen válnak érzékennyé a mesterséges légkondicionálásra. Még ha elegáns is egyesek szerint egy klímatizált irodaház, kinek hiányzik nyáron egy jó kis meghűlés, ízületi vagy szemgyulladás?)
A szerk. megjegyzése: A Levegő Munkacsoport azzal a kéréssel fordult a Magyar Energia Hivatalhoz, hogy vizsgálja ki a fenti ügyet, mivel — véleményünk szerint — az ELMŰ megsértette a villamos energia-törvény által kötelezően előírt "legkisebb költség" elvét.

Beliczay Erzsébet


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.