kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Bűnös, ameddig az ártatlansága nem bizonyosodik be

Hogy vélekedtek az emberek a gépkocsiról, amikor föltalálták, 100 évvel ezelőtt? A személyes szabadság és a demokrácia előhírnökének tekintették: gyors, tiszta, trágyamentes és független magánközlekedés. De vajon mi lett volna, ha tudnak a kedvezőtlen hatásokról? Mi történt volna akkor?
Mi lett volna, ha tudják, miként változik meg a város? Hogy a gépkocsizás hozzájárul a légszennyezéshez, a daganatok keletkezéséhez, zajos, hulladékká válik és fogyasztja a világ forrásait. Hogy a gépkocsi-tulajdonosok közpénzen le akarják betonoztatni az egész vidéket, hogy a gépkocsik zaja tölti be a természetet. Hogy rövidesen kocsit csak kevés hatalmas vállalat gyárthat s ezek óriási gazdasági és politikai hatalomra tesznek szert. Hogy ezek újfajta tömegtermelést vezetnek be, ami a munkások elidegenedésével, a kábítószer- és alkoholfogyasztás növekedésével jár. Hogy ezek a vállalatok fel akarják számolni a tömegközlekedést, beleértve a vasúti hálózatot. Hogy a gépkocsi a városokat kiterjeszti a természeti területekre. Hogy hallatlan módon nő az olaj iránti igény s emiatt szörnyű háborúk várhatók. Hogy a vállalatok hatalmas mértékben növelni akarják a gépkocsi-termelésüket. Ha ezeket tudják, felléptek volna-e az útépítés ellen, s a tömegközlekedés védelmében? Miként lehetett volna módosítani a gépkocsizás társadalomra gyakorolt hatásait? Nem tudom fölbecsülni, hogy egy jól tájékoztatott lakosság, ha lett volna szavazati joga, szavazott volna-e a kocsik ellen?
Esetleg nem. De a lakosság soha nem volt jól tájékozott. Sosem volt szavazás, sosem volt valódi vita. És most, három nemzedékkel később, olyan világban élünk, amelyik teljesen egyetlen technológia igényeihez alkalmazkodott.
Forrás: Gaia Sajtószemle
THE ECOLOGIST, Vol. 29, No3, March/April 1999 Jerry
Mander: Guilty Until Proven Innocent




JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.