kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Az üvegházgázok kibocsátásának csökkenése nem feltétlenül jelent kisebb gazdasági növekedést

Az USA szén-dioxid-kibocsátása mindössze 0,4%-kal nőtt 1998-ban, ami a legcsekélyebb növekedés 1991 óta. Ez annak ellenére következett be, hogy az Egyesült Államok 3,9%-os gazdasági növekedést könyvelhetett el és hogy az olaj ára jelentősen csökkent. Ez a váratlan eredmény bizonyíthatja, hogy a globális felmelegedésről szóló nemzetközi egyezmények teljesítése valószínűleg nem olyan költséges, mint ahogy azt néhány bírálójuk állítja.
Az Egyesült Államok Energia-Tájékoztatási Hivatala (EIA) nemrég közzétett előzetes adatai szerint az emisszió növekedésének lelassulása az ipari kibocsátás jelentős visszaeséséből eredt, az elért eredményt azonban mérsékelte a dízel üzemű teherautók kibocsátásának gyors növekedése. A termelőképesség javulása, az energiahatékony technológiák alkalmazása és a gazdaságban végbement szerkezeti változások okozhatták a vártnál kisebb kibocsátást, mondta a hivatal. Az El Nino szintén közrejátszott, ugyanis az enyhe tél miatt a fűtőolaj-felhasználás a megszokott szintnél alacsonyabb volt.
A Kiotói Egyezmény ellenzői szerint minden kibocsátás-csökkentésre irányuló kísérlet elnyomja a gazdasági növekedést. (Az USA aláírta, de nem ratifikálta az egyezményt.)
Ebben az évben az EIA azt jelezte előre, hogy az USA CO 2 -kibocsátása 2010-ben 40%-kal felül fogja múlni a Kiotoi Egyezmény által megállapított értéket. Joseph Romm volt energiaügyi miniszter szerint azonban, ha ezek az előrejelzések hibásak, akkor teljesítésének költségei is nyilvánvalóan tévesek.
(Evelyn L. Wright, Businessweek online, New York)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.