kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Taxner Juditra emlékezünk


1999. október 27-én este a Szervita téri templom zsúfolásig megtelt a gyászmisén, csütörtökön pedig közel 500 ember búcsúztatta a Farkasréti temetőben Taxner Ernőné peremartoni Virágh Juditot. A megjelentek között láthattuk Pokorni Zoltán oktatási minisztert, Illés Zoltánt, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnökét, Keresztes K. Sándor volt környezetvédelmi minisztert, Gyurkovics Sándort, a KHVM volt közigazgatási államtitkárát, Tarnóczi Tibort, a Környezetvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát, a környezetvédelmi tárca számos régi munkatársát és a zöld mozgalmak képviselőit is.
Taxner Judit egyike volt azoknak, akik a Környezetvédelmi Minisztérium létrejöttétől kezdve folyamatosan a tárca alkalmazásában álltak. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett kultúrmérnöki oklevelet ("vizes" mérnök volt). 1987-ben az Országos Vízügyi Hivatal sok tapasztalattal rendelkező ipari vízgazdálkodási szakembereként lett az akkori Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium köztisztviselője. Több fontos területen dolgozott, vezetett főosztályt, önálló osztályt és volt miniszteri titkár is. Több miniszternek volt közvetlen munkatársa.
A környezetvédelem lelkes munkása, a környezeti nevelés fáradhatatlan harcosa volt. Nagyon szerette a gyerekeket, és tudta, hogy a környezeti nevelést az óvodában kell elkezdeni. Országos programokat irányított sikerrel. Boldog volt, amikor unokája született, a családban is megjelent a legfiatalabb nemzedék.
Több szakmai szervezetnek volt tagja. Évtizedeken át dolgozott a Magyar Hidrológiai Társaságban, halálakor annak főtitkár-helyettesi tisztét töltötte be.
A civil szervezeteket fontos partnernek tekintette, segítette a munkájukat. A polgárokkal való kapcsolat lelkes híveként nagyon sokat tett azért, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium Közönségszolgálati Irodája felkészülten, a lehető legjobb feltételekkel kezdhesse munkáját. Az iroda létrehozásában kezdettől fogva tevékenyen részt vett.
Fantasztikus energiával dolgozott minden területen. Derűs egyénisége, céltudatossága és kitartása követendő példa arra, hogy minden körülmények között lehet eredményt elérni közös ügyünkben, a környezet védelmében.
Bár évek óta súlyos beteg volt, ezt csak kevesen tudták, hiszen változatlan odaadással dolgozott tovább. Néhány hónappal ezelőtt a tárca vezetője olyan munkakörbe helyezte, ami méltatlan volt hatalmas tapasztalatához és szaktudásához. Nem sokkal később pedig elbocsátotta a minisztériumból. Ezek az események lelkileg súlyosan megviselték, és ezután fizikai állapota is gyorsan romlott. 56 éves korában ragadta el a halál.
Dr. Gether IstvánJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.