kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Olaszországi autómentes nap
Ingyenenes buszközlekedés, kevesebb dugó

Olaszországban 92 város vett részt a szeptember 22-iki autómentes napban. Az autóforgalom csökkenését elsősorban nem egyes városrészek lezárásával, hanem az buszforgalom ingyenessé tételével igyekeztek elérni.
A városok személyautó-fogalma igen nagy mértékben mérséklődött. Legnagyobb arányú csökkenést Nápolyban mértek, ahol a forgalom a szokásosnak a 40%-ára apadt le.
Rómában minden 5 percben közlekedtek a buszok és a villamosok. Az utasok száma 25%-kal emelkedett. A városközpont szén-monoxid-koncentrációja a szokásos felére csökkent.
Rómában rendszerint naponta kétmillió autó és 500 ezer motorkerékpár közlekedik. Az autómentes nap alatt a számuk lényegesen lecsökkent, és ritkábban fordultak elő dugók, mint máskor.
A statisztikák szerint egy 74 éves nápolyi lakos átlagosan 7,2 évet töltött el az autójában, egy hasonló korú római lakos 6,9 évet, egy milánói 5,3 évet. Az emberek érzik, hogy kezd megérni az idő a változásra.
(Le Monde)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.