kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Katasztrofális esőzések és viharok - a felmelegedés előhírnökei?

1999. november 11. és 14. között négy napon keresztül Franciaország mediterrán partvidékének nyugati részén viharos szelek és hatalmas esőzések pusztítottak.
A keleti és délkeleti irányú szelek átlagosan 100 km/órás sebességgel söpörtek végig a területen, hatalmas mennyiségű esőfelhőt sodorva magukkal. Dél-Franciaország egyes megyéiben két nap alatt 100-500 mm csapadék esett. Rendszerint egész novemberben kb. 70 milliméter csapadék esik ezen a területen, és 700 mm egy teljes év alatt. Vagyis egyetlen esőzés alatt közel a szokásos évi csapadékmennyiség esett le az adott területen. A folyók kiöntöttek medrükből, elárasztva a környéküket, aminek súlyosságát növelte, hogy a csapadék az erős hullámzás miatt nem tudott eljutni a tengerbe. A mérhetetlen esőzés kiárasztotta a folyókat, amelyek házakat, hidakat, fákat sodortak el, utakat, vasútvonalakat tettek tönkre. Harminc ember halt meg a katasztrofális időjárás következtében.
Csupán másfél hónappal később, december 26-án és 27-én kétszer egymás után söpört végig a vihar Franciaországon, az ország háromnegyedén okozva súlyos károkat. A széllökések 180-200 km/órás sebességet is elérték. Három nap alatt egy hónapnyi szokásos csapadék esett. A folyók kiöntöttek a medrükből, és bár az áradás kevésbé volt súlyos, mint novemberben, a nagy kiterjedés miatt - Franciaország szinte minden folyója kiáradt - a káros tetemesek. Több mint nyolcvan ember lelte halálát a vihar következtében.
Az elárasztott területeken a szél különösen nagy károkat okozott a faállományban, mivel a gyökerek nem tudtak megkapaszkodni a felázott talajban. Egyes területeken a fák felét kidöntötte a szél. A magasfeszültségű villamos hálózat negyede rongálódott meg. A vihart követő nap 9 millió ember maradt áram nélkül, és több mint egymillió még az újévet is kénytelen volt így ünnepelni. Ez annál is súlyosabb, mert Franciaországban a villamos fűtés igen gyakori, így az érintettek nagy része nem csupán gyertyafényben élt napokig, hanem dideregve is. Nincs tudomás arról, hogy korábban bármikor is történt volna ilyen nagy kiterjedésű és erős vihar Franciaországban.
Bár nincsenek rá bizonyítékok, könnyen lehetséges, hogy a tragikus időjárás a globális felmelegedéssel van kapcsolatban. A felmelegedés ugyanis nem csupán szárazságot okozhat, hanem a felszabaduló energia hatására esősebbé és szeszélyesebbé válhatnak a viharok.
Yves Bachimont
Meteo France



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.