kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Vissza textilpelenkák a textilpelenkához!

Világszerte lecsengőben van az eldobható pelenka divatja. Az anyukák ugyanis kezdenek rájönni, hogy ezek mégsem olyan jók a gyerekeknek, sorscsapást jelentenek a pénztárcának, és kifejezetten károsak a környezetnek.
Környezeti ártalmak
A statisztikák szerint egyetlen gyermek 4-6 ezer eldobható pelenkát használ el, amíg szobatiszta nem lesz, azaz átlagosan 27 hónapos koráig. Ez közel egy tonnányi hulladékot jelent gyermekenként. Ez a szeméttelepekre kerül, ahol lebomlási ideje a becslések szerint legalább száz év. Elégetéssel való megsemmisítésük a bennük lévő műanyag miatt környezetkárosító. A szemétlerakóban bomló papírpelenka metánt termel, amely még a szén-dioxidnál is erősebb üvegház-gáz. Magyarországon a hatalmas, egyre növekvő mennyiségű szemét befogadására nem elegendő a kapacitás. Szintén nagy problémát jelent a csatorna helyett a pelenkákban a szeméttelepekre kerülő széklet. A székletben lévő vírusok több hétig fertőzőképesek. Ez a szeméttelepeken kóborló állatok által fertőzéseket okozhat. Egy kisbaba több hétig üríthet élő gyermekbénulás-vírusokat oltás után, és a vírusokat tartalmazó szemétlerakó-lé megfertőzheti a talajvizet.
További ökológiai problémákat okoz ennek a nagy mennyiségű eldobható pelenkáknak a gyártása. A legtöbb eldobható pelenka egy nedvszívó vattarétegből, valamint egy víz- és levegőzáró polietilén külső borítóból áll. A betétbe a nedvszívás fokozása érdekében poliakrilát golyócskákat helyeznek. A nedvszívó réteget adó vattaszerű anyagot fából nyerik. Hatalmas erdőket kell ehhez kivágni. Az üres területekre puhafa erdőket ültetnek, mivel a gyártáshoz ezek a legmegfelelőbbek. Ezeket műtrágyával és növényvédő szerekkel kezelik. A gyártás során nagy mennyiségű vizet használnak, melyet erősen szennyezve bocsátanak vissza. Mindezek miatt megbomlik az ökológiai egyensúly. Svédországban ez a folyamat már több mint 140 állatfajt sodort veszélyeztetett helyzetbe.
Nyugat-Európában mindezek hatására egyre több, a környezetükre odafigyelő szülő tér vissza a hagyományos pamutpelenkához, vagy használ korszerű, mosható nadrágpelenkát. A kanadai kormány 1990-ben megfogalmazott környezeti irányelveiben az újrafelhasználás mellett tette le a voksát. Az eldobható termékeket mint "környezetünkben jelentős károkat okozó"-t jelölték meg. Az Amerikai Egyesült Államok hulladékgazdálkodási irányelveiben szintén az első helyen, a legfontosabb feladatként a keletkező hulladékmennyiség csökkentését tűzték ki célul. Ausztriában az önkormányzatok a mosható pelenkák vásárlását ajánlják a szülőknek. A mosható pelenkák vásárlását anyagilag is támogatják. A kísérlet során Amsettben egy év alatt 175 ezer kilogramm egyszer használatos pelenkával került kevesebb a szemétlerakó helyekre, noha a szülőknek még csak a 15 százaléka állt át a mosható pelenkára. Alsó-Ausztriában a program egész tartományra történő kiterjesztését tervezik.
Valóban bőrbarát?
Bár a reklámok azt állítják, hogy az eldobható pelenka bőrbarát, az orvosoknak komoly egészségügyi ellenvetéseik vannak. A plasztikba és vattába csomagolt kisbaba egész alsóteste hosszú órákon át valósággal üvegházban van. A műanyag külső légmentesen zár. A vizelet és a széklet mellett állandóan jelen levő meleg, a nedvesség és a levegőtlenség együttesen jó táptalaja a gombáknak és a baktériumoknak, jó esélyt ad elszaporodásuknak. Az eldobható pelenkák használatának elterjedésével egyre gyakoribbak a gombás fertőzések. A vizeletben lévő baktériumok 3 óra elteltével kezdenek ammóniatartalmú, maró hatású vegyületeket termelni. A vizelet hatására kioldódnak különböző vegyszerek is a pelenkából, melyek hatása pontosan nem ismert. Emiatt az eldobható pelenkákat szintén háromóránként kellene cserélni. Sok szülő ezt anyagi okokból, vagy a bőr szárazon maradását hangoztató reklámok miatt nem teszi meg. Ezzel a vegyszeres, meleg párával érintkezik folyamatosan a baba bőre, ahonnan a bőrön keresztül fel is szívódhatnak a különböző méreganyagok. A kevésbé jó minőségű, ám áruk miatt igen népszerű olcsóbb pelenkákból sokszor kiválik a nedvszívásra használt szilikon. Kis zselé golyócskák formájában pelenkázáskor lehet a baba bőrén találni. Ez a zselé a bőrrel érintkezve irritációt okozhat, felszívódva pedig mérgező.

A textilpelenkák reneszánsza
Azokban az országokban, ahol a 70-es évektől elterjedt lett az eldobható pelenkák használata, manapság egyre több szülő tér vissza a mosható textilpelenkák valamely változatához, környezetvédelmi, egészségügyi és takarékossági okokból egyaránt. A textilpelenkát választó szülőknek korszerű lehetőség a mosható nadrágpelenka. Nedvszívóképessége sokkal jobb, mint a hagyományos textilpelenkáké, használata is jóval egyszerűbb. A pelenkák egy nagy nedvszívóképességű belső réteget tartalmaznak, így a gyermek bőre nem ázik fel, ugyanakkor a bőrével érintkező textil biztosít annyi nedvességérzetet, ami korábbi szobatisztává váláshoz vezethet. A baba lábai között lévő textil terpesztartást biztosít, ami segíti az egészséges csípőízület kialakulását. Mosásuk egyszerű, gyorsan száradnak, és teregetéskor nem foglalnak sok helyet. 3-4 havi eldobható pelenka költségéből szobatisztaságig megoldható a pelenkázás.
Babó Krisztina
(A magyar gyártmányú MONAPEL mosható nadrágpelenka-családról minden felvilágosítást megad a gyártó a 06-30-203-7903-as telefonszámon.)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.