kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ökológiai adóreform Németországban

Az ökológiai adóreform bevezetéséről szóló törvény 1999. április 1-jétől hatályos Németországban. 2000. január 1-jén pedig érvénybe lépett a reform folytatásáról szóló törvény, amely 2003-ig tartalmaz előírásokat.
Minden nap használunk energiát különböző formában anélkül, hogy előállításának és felhasználásának káros környezeti hatásaira gondolnánk. A német kormány úgy véli, hogy ezek a károk nem tükröződnek az energia árában, vagyis az még mindig túl alacsony ahhoz, hogy meglévő energiaforrásaikkal való következetes takarékoskodásra ösztönözzön. Az ökológiai adóreform egyik fontos eleme, hogy növeli, illetve kiterjeszti az energiát terhelő adókat. (Ezt az Európai Unió egyre több országában valósítják meg, Dánia, Hollandia, Ausztria, Olaszország és Svédország tartozik az élenjárók közé.)
A keletkezett többletbevételt egyrészt a társadalombiztosítási járulék csökkentésére fordítják, ezáltal könnyítik a munkavállalók adóterheit, másrészt a megújuló energiaforrások használatát segítő közép és hosszú távú programokat finanszíroznak belőle. 1999-ben 0,8%-kal (20,3%-ról 19,5%-ra), 2003-ban már összességében — 1998-hoz viszonyítva — 1,8%-kal csökkentik a nyugdíjjárulékot. A végső cél, hogy a teljes társadalombiztosítási hozzájárulás a bruttó bér 40%-a alá csökkenjen.
A német kormány szerint a reform egészében véve kedvező hatással lesz a környezetre, és csökkenti a munkaerő költségeit a munkáltatók számára, ami új munkahelyeket és magasabb nettó jövedelmet jelent. A környezetre gyakorolt hatást számszerűsíteni igen nehéz, egyrészt mivel számtalan tényező hat annak állapotára, másrészt rövid idő telt el a reform bevezetése óta. Elméletileg az ökológiai adóreform célja, hogy a folyamat előrehaladtával felgyorsuljon a német gazdaság szerkezeti átalakulása, ösztönözze az energiatakarékos, energiahatékony beruházásokat, a költségmegtakarítást, az innovációt és a környezetbarát termelési folyamatok elterjedését. Ez megerősíti a német gazdaságot, illetve Németország vezető helyét a környezetbarát termékek gyártásában. Mindemellett a német kormány az ökológiai adóreformot tekinti az első lépésnek a széndioxid-kibocsátás 25%-kal való csökkenésének elérése felé, amit 2005-re valósítanának meg az 1990. évi szinthez képest.
A reform jellemzői röviden a következők:
· Az energiaadóra vonatkozó EU-direktívának megfelelően az adó alapját — az ez idáig adóköteles üzemanyagok, fűtőolajok és földgáz mellett — kiterjesztették a villamos energiára. Az adót a villamosenergia-termelőkre vagy közművekre vetik ki, de végül a végfelhasználó számláját növeli. Az import villamosenergia is az adó hatálya alá tartozik.
· Az energiaforrások adóját megemelték. Az üzemanyagok és a villamos energia esetében fokozatosan, öt lépcsőben történik az emelés. Az üzemanyagoknál a kéntartalom alapján differenciálják az adó mértékét.
· A nemzetközi versenyképesség megőrzése érdekében a termelő szektor, az erdő-, illetve az agrárgazdaság vállalatainak működéséhez szükséges energiára kedvezményes adórátákat vetettek ki, vagy visszafizetik az adó egy részét. Ha az éves adó meghaladja az 1000 DEM-et, a könnyű fűtőolaj és a földgáz esetében az adónövekedés, villamos energiánál a normál adó 20%-át kell megfizetniük. Azok a termelő vállalatok, akiket a villamosenergia-adó súlyosan terhel, jogosultak az adó visszaigénylésére. Az igényt akkor ismerik el, ha a villamos energia adójából és az ásványi tüzelőanyagok adónövekedéséből származó teher 1,2-szerese annak az összegnek, amellyel csökken a munkáltató társadalombiztosítási befizetési kötelezettsége a reform következtében.
· A megújuló erőforrásokból előállított villamos energia (szél-, nap-, víz-, geotermikus energia, biomassza, biogáz) adómentességet élvez.
· Adókedvezmény vagy adóvisszafizetés illeti meg a tömegközlekedést, nehogy további versenyhátrányt szenvedjen. A vasút — kivéve a vállalaton belüli és a hegyvidéki közlekedést — és a trolibusz által felhasznált villamos energia adója a normál érték fele. A helyi tömegközlekedésben használt üzemanyagok adónövekményének 50%-át visszatérítik.
· A legalább 70%-os kihasználtsággal működő kapcsolt villamos- és hőerőművek mentesültek az ásványi tüzelőanyagok adójának megfizetése alól. A 60%-os kihasználtsággal működő erőművekre pedig az adóreform előtti adómérték vonatkozik.
· A villamosenergia-termeléshez felhasznált tüzelőolajra vagy gázra nem vonatkozik az adóemelés. A 2000. évtől működő magas hatásfokú gáz alapú erőművek is mentesülnek az ásványi tüzelőanyagok adója alól 10 éven át. (Majdnem minden európai országban adómentes a villamos energia előállításához felhasznált energia.) Ezek az erőművek felválthatják majd az atomerőművi kapacitást.
· A gépjárművek működtetéséhez felhasznált földgáz vagy LPG gáz 2009 végéig kedvezményesen adózik. A cél, hogy hosszú távú ösztönzőt adjanak a gépjárműgyártóknak a környezetre kevésbé ártalmas, gázüzemű gépjárművek előállításához, valamint a fogyasztóknak azok vásárlásához.
· Az EU engedélye alapján a szén támogatáspolitikája nem változott, az agrárgazdaságban felhasznált gázolaj támogatása viszont csökkent.
A törvény számos olyan adókedvezményt, illetve adómentességet tartalmaz, amely nem egyeztethető össze a környezetvédelem célkitűzéseivel. A kezdeti időszakban, a reform hatására az energiafogyasztásban bekövetkező strukturális változásokig és az európai energiaadó harmonizációjáig azonban szükség van ilyen engedményekre a nemzetközi versenyképesség megőrzése érdekében. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a termelés külföldre helyeződik át, ami munkahelyek megszűnésével járna, és a környezetvédelmi célok teljesítése is csorbát szenvedhet.
Felhasznált irodalom: The Law to Phase in Ecological Tax Reform. Bundesministerium für Umwelt, 2000
Peter P. Wrany-Kai Schlegelmilch: The Ecological Tax Reform in Germany. UN-ECE/OECD Workshop on Enhancing the Environment by Reforming Energy Prices, Czech Republic, 2000. július

Tanyi Anita


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.