kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Baleset és emberség

Volt szerencsém elkísérni legutóbbi útjára az Animals' Angels magyarországi felderítőit és az alábbi eseményeket akkor rögzítettem.
Január 20-án, egész éjszakai autózás után, hajnal ötkor érkeztünk meg Rédicsre, a szlovén—magyar határállomásra, ahol a legnagyobb az élőállat-forgalom. Itt kaptuk a hírt az egyik kamionostól, hogy kb. 40 km-re innen, Zalalövő határában felborult egy kamion, amely borjakat szállított Szlovákiából Proseccóba, Olaszországba. 5 órakor érkeztünk meg a helyszínre és a következő kép fogadott:
A tűzoltók az oldalára fordult kamion körül karámokat csináltak és ebbe terelték be a szétszaladt borjakat. Sok borjú még mindig bent volt a kamion belsejében. A tűzoltókon kívül még ott volt a sofőr, aki sértetlen volt, és egy rendőr, aki rövidesen el is ment. Elindultunk állatorvost keresni. A szomszéd faluból hívtunk egy orvost, aki a távol lévő hatósági állatorvost helyettesítette. 6 óra 50 körül érkezett meg. Mi bementünk a borjak közé és láttuk, hogy a kamion roncsaiban még nagyon sok sérült állat van, egymás hegyén-hátán. A sofőrrel és a tűzoltókkal együtt elkezdtük kihajtani az állatokat a kamionból. Közülük többet kézben kellett kivinni, és odakint sem tudtak lábra állni a sérüléseik miatt. Alattuk a szalmában a rengeteg tetem. Körülöttünk tizesével bőgtek és tolongtak a borjak. Annyira kicsik voltak még, hogy mindegyik kétségbeeseve próbált szopni mindent, ami a közelébe került.
Sokáig nem történt semmi. Bent voltunk az állatok között, a sérülteket próbáltuk megnyugtatni és védeni attól, hogy a többiek rájuk lépjenek.
Végre megjött az állatorvos. Az állatokra rá sem nézett: a sofőrrel tárgyalt, hogy mi legyen a teendő, majd elment szerezni egy kocsit, amivel a borjakat elszállítják egy közeli telepre, és ott megvárják, hogy értük jön a másik kamion.
Ismét eltelt egy óra. A borjak nagyon fáztak, de lassan feljött a nap. Megérkezett a darusautó és a tűzoltók váltása. Tíz óra körül érkezett meg a kocsi és az állatorvos ismét. Megkezdték a berakodást. Mi megkérdeztük az orvost, hogy mi a szándéka a sérült állatokkal és miért nem altatja el őket, hiszen jelentős részüknek törött a lába, belső vérzése van, tehát úgysem tudnak tovább utazni. Az orvos és a Best-Trade Kft. vezetője — ennek a cégnek a telepére szállították el az állatokat — azt mondták, hogy az összes élő borjút el kell vinni a telepre, mert a sérüléseik nem komolyak, és csak ott lehet az alapos vizsgálatot végezni, ami után eldönthető, hogy melyik állatot kell kényszervágásra küldeni. Mivel mi ezzel az eljárásssal nem értettünk egyet, felhívtuk a Földművelésügyi Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztályát, hogy eligazítást kérjünk.
Az utasítás az volt, hogy minden élő állatot el kell szállítani a telepre, és csak ott lehet megvizsgálni őket. Szó sem lehet azonnali elaltatásról, csak kényszervágásról.
A berakodás során egyértelműen kiderült, hogy a sérült állatoknak a további mozgatás fájdalommal jár. Képtelenek voltak a lábukat használni a több órás pihenés ellenére.
A Best-Trade Kft. zalacsébi telepére követtük a szállítmányt. A sérült állatokat külön karámba rakták. Kettő óra tájban hagytuk el a telepet, majd hat óra körül visszajöttünk, amikor az új kamion megérkezett és megkezdődött a berakodás.
Nem kaptunk pontos tájékoztatást arról, hogy az orvos végül megvizsgálta-e a borjakat vagy sem, mindenesetre mindegyik, amelyik eredetileg is sérültnek bizonyult, itt maradt és másnap kényszervágásra ment.
A leírt eseményekben talán semmi rendhagyó nincs. Az ilyen és ehhez hasonló eseteket mindig így rendezik el, mert ez a hivatalos eljárás.
Egész úton nem szóltunk egymáshoz. Még néhány napig éreztem a pulóveremen a borjak jellegzetes illatát.
K. V.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.