kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Szelíd lankák, szélkerekek hazája
Svédország

Az ökologikus építési gyakorlat tanulmányozására (energiatakarékos szerkezet- tervezés, tanya-építészet helyi alapanyagból, akadálymentes közlekedés stb.) EU-Tempus pályázaton támogatást nyert Novák Ágnes, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Műszaki Főiskola Karának főiskolai docense. E pályázati háttérre alapozva került sor egy féléves integrációs felzárkóztató tanfolyam megszervezésére, elsőként Debrecenben, főként az igazgatásban, beruházásban, tervezésben tevékenykedő építészek részvételével. A kurzust hazai és külföldi zsűri által is sikeresnek nyilvánított vizsga zárta, ezt követően tanulmányi kirándulásra került sor. A szerzett tapasztalatokról Veress Judit debreceni építész írta az alábbi útinaplót.
Ami nem pénzkérdés
A magyar, a szlovák, a lengyel határ, és a hétórás napfényes tengeri utazás után Svédország első képei: szelíd lankák, völgyek — szélkerekekkel. Itt is, amott is párban, hármasával, mint megannyi ezüst papírforgó jeleztek egy számunkra igen szokatlan világot, ahol nincs felesleges hulladék, tárgy, állat. Élnek az istenadta természeti erőforrásokkal: a széllel, a nappal. A háztartási energiák majd egyharmadát (néhol mindet) ebből nyerik.

Önjáró csodabogár — napelemes fűnyíró
A nálunk majd ötször nagyobb országban csupán nyolcmillió lakos él, a mienknél sokkal több itt a bánya, az erdő, a fürdővizet mégis napkollektorokkal melegítik. Egyes kísérleti háztartásokban nem 240 V-os áram kering, hanem 24 V, és még a füvet is szolárerőművel üzemelő csudabogár nyírja! Olyan, mint egy holdjáró. A nyírási territórium határát villanypásztor jelzi számára.
Kilencvenezer tó van itt, mégis takaré-koskodnak az édesvízzel. Ivóvizet csak a konyhában találni, nem fürdenek benne, nem azt zúdítják le a WC-n.
Az emésztésnek itt módja van, éppúgy, mint a terülj-(svéd)-asztalkámos reggeliknek, ezt tapasztaltuk meg már az első vendégházban is Tingvall-ban. Ez egy kedves erdőbéli turistaszálló, Svédországban is kísérletnek számító, államilag támogatott biofarm, ahova a fehérből besötétedett éjszakában érkeztünk meg. Háziasszonyunk ébren várta a csoportot hajnali 2-kor, udvariasan osztogatta a szobakulcsokat, s felkért mindenkit, hogy a bio-WC-t használja annak mikéntje szerint. A majd negyven magyar sorban állt a parányi fürdőszobáknál, ahol két nyelven kérték, hogy a polcon kínált tusfürdőt használjuk a mienk helyett (másnap megtudtuk, hogy a biorendszer miatt). A fiúk is üljenek a WC-re, mert a nedves és a száraz végtermék fogadása, kezelése más csatornákon, más helyre kerül, az e célra kialakított elmés ülőke velünk együtt végzi a dolgát.
Reggel futás az ebédlőbe, svédasztalozni, ahol volt ötféle müzli sárga cseréptálakban, lekvár, vaj és sajtocska, felvágott és almalé is, édestej és joghurt, kávé és tea, kenyérkék teljes őrlésű magokból édes-köményes, a barna kovásztalan, leginkább a pászkára emlékeztető, a saját termésből. Körbeindultunk, a tavacskák itt dolgoznak is, a mi használt vizeinket újramossák, gyökérkezelik, levegőztetik, ömlesztik a következő tóba, azaz itt a melletted lévő vizekben mérheted fel saját élettered öntisztulását.
A kavicsos utakon Ursula (a rénszarvastejen nevelkedett, üde, copfos vezetőnk) elkísért bennünket az ágyásokhoz, ahol fűszer-, gyógy-, haszonnövény terem (a paradicsom kicsi és zöld itt júliusban). Palánták is nőnek pedáns sorokban. Az üvegházi tető alatt fakosarakban érik a csüngőeper. Az állatfarm a másik dombon van az országút és a nagy tó mellett, itt tanítják a biogazdaságot modelleken, kísérletező kedvvel.
Emberléptékű települések
Kirándultunk Falun városkába, ahol 5000 lakosszám mellett is minden van itt, ami kell egy településben: folyópart, sétálóutcák sok üzlettel, vendéglátóhellyel, főtér gyönyörűen rakott térburkolattal, és virág-kompozíciók, szökőkutak, festett fapadok.
Először itt, Falun városában tapasztaltuk meg, majd máshol is, hogy mit jelent az akadálymentes közlekedés: nincsenek szegélyek, küszöbök, koccanók, otrombán kiugratott előlépcsők. A babakocsi-val, kerekesszékkel, biciklivel egyaránt kényelmes és biztonságos a közlekedés. A gyalogos lámpák a színjelzésre utaló kattogó hangjelzéseket adnak a gyengénlátók segítésére.

Utcarészlet Falun városkából
Az utcabútorok színesek, a virágtálak pompázatosak, dézsában, kerámiában, fürtökben és virágzuhatagokban illatoznak mindenfelé. Vasárnaponként hajnalban közmunkások feltisztítják (a pénteki fizetést netán folyékonyba váltók után) az utcákat. A lelkisegély-hívó posztereken kívül nem látni óriás plakátokat, a reklámozás jóval visszafogottabb, mint mifelénk, nagyobb teret adva a hazai, a helyi termékeknek. Itt vannak a világ legkisebb köztéri szobrai, köztük embernagyságú zeneszerző bácsi, szemüvegét homlokán feltolva kémlel valamit, elvegyülve a járókelők között. Egyszerűek az épületek, minőségi anyagokból, jól kivitelezve. "Ezek nem heccből építkeznek" — mondta Imre kollégám, találóan.
Újrahasznosítás mesterfokon
Utunk talán legtanulságosabb tapasztalása volt a Borlänge-Energi ökoszeméttelep. (A telep vezetője inkább a "hulladék újrahasznosító, befogadó állomás" megnevezést vállalja.) Erről is szól a dolog: minden újra felhasználható, ha begyűjtik, ideszállítják. Nincs messze a városkától, nem jelzik szeméthegyek. Ellenkezőleg: bohókás, pihés zöldtetős, napkollektorokkal, újrahasznosított épületelemekből készült, egyedi, különleges formájú épület ez, a gondozott virágágyas közepén. Előtte térbeton burkolat a jövő-menő gépjárművek forgolódásához. Külön gyűjtik a papírneműt, a faanyagot, a vágott növényhulladékot, ami műanyagzsákokban, göngyölegben érkezik. Külön a kimustrált háztartási gépeket, a betört monitorokat, a többnyire megunt, mint hibás szobabútort. (Volt, aki csak egy zacskó szeméttel érkezett, de azt még kisebb csomagokban szétosztotta a gyűjtőkben.) A gyűjtőhelyeket többnyelvű információs táblák jelzik. A központi épület több belső eleme is újrahasznosított szerkezet, a szeméttelep alapja elbontott és itt újrahasznált panelekből készült. A szabadtéri éghető szemetet télre válogatás után bezsákolják, és a fűtőüzemekbe, hőközpontokba kerülnek energiaforrásként.
Az iskolásokat évente rendszeresen elhozzák ide, az életre készülő tananyagnak része a hulladékkezelés megismerése és alkalmazása. Kevés időnk volt itt, de ezalatt is láthattuk, hogy helyi és bevándorlókból honosodó polgárok folyamatosan érkeztek (évente 35 ezer magánszemély).
Élő hagyományok
Kirándulásaink közepette szinte naponta eljutottunk néhány skanzenbe. A svédek joggal büszkék hagyományaikra, szívesen gyűjtik össze s építik újra tájházaikat, szép használati tárgyaikkal berendezve. Talán legérdekesebbek a lappföldi házak, ahol sokszor a mínusz ötven fokot is tűrő lakosság kisablakos házait máig hatalmas rönkfákból építik. A tetők nyírfa héjalással készültek, alatta nyírfaforgács hőszigeteléssel. Találékonyságukat jelzi a tetőre szerelt fa-hózsilip, a vaskos fatörzsből kifaragott előlépcső, a talált botból szegezett kapaszkodó. A belsőkben a kemence, a tűzhely, az elrendezés hasonlít a miénkhez. Szokatlan volt viszont számunkra az, hogy a fél esztendőre elősütött lyukas, kovásztalan kenyereket a födém alatti rudakon tartották (ahol mi a kolbászt). A szőttessel takart emeletes ágyakat szekrénynek néztük, ez volt a hidegben összebújó 5-8 tagú család fekhelye. Az öregeket, betegeket a kemence feletti sutban altatták, mert itt volt a legmelegebb.

Szobabelső a skanzenban
Mozgáskorlátozottak — korlát nélkül
A Hedemorabeli Anpassarna cégnél láthattuk azokat a gépjárműveket, amelyeket baleset vagy más ok miatt sérültek számára alakítanak át. Itt kaphat speciális autót olyan mozgásában korlátozott ember, aki előtte talán nem is ült autóban. Megszerzi a jogosítványt, a gyakorlatot, s amikor forgalomba megy, nem használ megkülönböztető jelzést (ami itt diszkriminációnak számít). Átalakítják a postásautókat nagyobb ablakosra, hogy könnyebb legyen a ki-bepakolás. Ültünk olyan átalakított autóban, melyet kar nélkül, csak lábbal is lehet vezetni! A kerekesszékből távirányítással működtetett rámpán át lehet a kormányhoz hajtani. Látogatásunk ideje alatt is jöttek megrendelők, számukra az indokolt autó-átalakítási munka teljes összegét átvállalja a svéd társadalombiztosítás (a költség átlagosan 60 ezer SEK, 1 SEK 30-32 Ft).
Stockholm megtekintésére 1 nap jutott. A szakmai program egy rehabilitációs központ meglátogatása volt. A cég a kórház neurológiai intézete, a biztosítók, a betegek, illetve a gyártók, fejlesztők közötti információáramlást segíti. Számos olyan segédeszközt állít elő, amelyeket a betegek díjmentesen kapnak, de az egészségesek is jó szívvel vásárolnának. Kilencvenöt vállalattal állnak kapcsolatban. Pénzügyeiben független a cég. Információval és továbbképzéssel segíti a kórházi ápolókat, gyógytornászokat, terapeutákat. Kidolgoztak egy "Akadálymentesítés mindenkinek" című programot, speciális eszközeikkel segítenek a személyre szóló lakásátépítésben is. Olyan használati eszközöket vehettünk kézbe, amelyek az egészségeseknek is tetszenének: eltolható-átalakítható 2 fülű csésze, vagy az egykezes étkezéshez edénytámasztó, vastagtalpú pohár a nehézfogásúaknak, órafelhúzó, üvegnyitó sérült kezűeknek, felszerelés inkontinenciás betegeknek, jelre induló telefon vakoknak, speciális bútor a gerincbetegeknek.

Hagyományos tűzhely
Az Európai Unióhoz csatlakozásunk álmainak egyike az, hogy a látottak, hallottak hasznosíthatókká válnak régiónkban is. Első eredmény a helyi önkormányzat (közöttük csoporttársaink) sikeres SAPARD -pályázata egy szelektív hulladékgyűjtő telep létesítésére, Debrecenben. Öt éven belül a törvény szerint is akadálymentessé kell alakítanunk a közintézményeinket! Ha összefogunk, honi földön — szemléletünkben- sem sokáig maradunk, "mozgáskorlátozottak"...
Veress Judit
építész




JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.